Dan bijelih traka obilježen u Sarajevu performansom 102 djece koliko ih je ubijeno u Prijedoru

U Sarajevu je performansom u izvedbi 102 djece obilježen Dan bijelih traka – sjećanje na početak etničkog čišenja u Prijedoru od nesrpskog stanovništva.

U zločinima u Prijedoru ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece. Upravo toliko mališana je danas svojim performansom odalo počast svojim vršnjacima koji su prije 30 godina ubijeni od strane nemilosrdnog agresora.

Performans je održan ispred Katedrale Srca Isusova u sarajevskoj ulici Ferhadiji.

Djeca su nosila papire sa imenima i prezimenima ubijene prijedorske djece, kao i godinama u kojima su tragično stradali, a performans je organizovao Nihad Aličković iz pokreta “AntiDayton”.

Podsjetimo, na današnji dan prije tačno 30 godina počelo je sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva. Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naredilo da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

(Klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.