Nošenjem bijelih traka Tuzlaci se prisjetili žrtava Prijedora

Nošenjem bijelih traka na rukama te mirnom šetnjom ulicama grada Tuzlaci su se danas prisjetili prijedorskih dešavanja od prije 30 godina. Učesnici su poručili da fašistička politika iz 1992. godine, nažalost, i danas živi te da se protiv toga mora boriti.

Prije tačno 30 godina Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru je naređeno da na ruke stave bijele trake i na kuće okače čaršafe, kako bi mogli biti prepoznati kao nesrpsko stanovništvo. Na ovakav način srpski zločinci su željeli sebi olakšati sprovođenje zlodjela koja su uslijedila.

Posljednji dan mjeseca maja utemeljen je kao Dan bijelih traka, a svake godine u Tuzli prigodnu akciju realizira Omladinski pokret Revolt. Tako je bilo i ovoga utorka u centru grada soli, a aktivisti su građanima na ruke simbolično stavljali bijele trake, nakon čega je uslijedila mirna šetnja.

“Na 30. godišnjicu stradanja u Prijedoru željeli smo podsjetiti bh. javnost na važnost obilježavanja ovog datuma, a vezanjem bijelih traka oko lijeve ruke naglasiti da je 1992. došlo do stradanja nesrpskog stanovništva. Također, mirnom šetnjom podržavamo inicijativu koja je krenula iz Prijedora, u kojoj je glavni zahtjev izgradnja memorijala za 102 ubijene djece”, kazala je predsjednica Revolta Almasa Bečić.

Njegovanje kulture sjećanja od velikog je značaja, a Vejsil Hasić našao se među Tuzlacima koji su nošenjem bijele traka oko svoje ruke odali počast ubijenim Prijedorčanima.

“Zna se kakva je istina koja je vezana za dešavanja u Prijedoru, ali je problem što postoje oni koji je negiraju. Zbog toga se mi trebamo boriti kako bismo je promicali jer se ona mora prenositi sa koljena na koljeno”, naveo je Hasić.

Aktivista Josip Ventić mišljenja je da se podrška mora izraziti svim žrtvama Prijedora.

“Mi sada apeliramo i na to da vlast mora omogućiti i građanima Prijedora da na dostojanstven način obilježavaju ovu godišnjicu. To je veoma bitno kako ne bi bilo zaboravljeno sve ono što se dešavalo, kako nam se nešto slično nikada ne bi ponovilo”, naglasio je Ventić.

Kako smo ranije objavili, načelnik policije u Prijedoru ove godine zabranio je mirnu šetnju ulicama tog grada do glavnog trga. Uprkos tome građani su s ružama, pojedinačno i sa bijelim trakama na rukama prošetali centrom grada do glavnog trga, gdje je održan mirni skup.

Veliki broj policijskih službenika osiguravao je događaj, a Prijedorčani su razočarani da im nakon devet godina ne daju da dostojanstveno prošetaju gradom.

(Klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.