Iz Ambasade SAD-a osudili vlast u Prijedoru zbog zabrane šetnje na Dan bijelih traka

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država oglasili su se na Twitteru povodom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, te poručili da strogo osuđuju zabranu mirnog okupljanja.

“Pravo na mirno okupljanje je osnovno pravo garantovano bosanskohercegovačkim ustavom, te Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju ograničavanje mirnog okupljanja”, poručili su iz ambasade.

Ističu, kako danas dok se pridružuju onim koji izražavaju poštovanje ka civilnim žrtvama u Prijedoru, posebno su zabrinuti zbog toga što vlasti u Prijedoru ograničavaju parametre mirnog, godišnjeg okupljanja posvećenog komemoraciji civilnih žrtava rata 92-95.

“Prijedor i vlasti RS-a imaju institucionalnu odgovornost da promoviraju toleranciju i poštovanje za žrtve”, naglasili su iz američke ambasade.Poručuju da ograničavanje mogućnosti žrtvama da obilježavaju svoje stradanje narušava međusobno povjerenje i potkopa izglede za pomirenje koje je neophodno kako bi se osigurala mirna i prosperitetna budućnost za sve građane BiH.

“Sjedinjene Američke Države nastavljaju da pozivaju bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da promoviraju prihvatanje sudskih ustanovljenih činjenica o ratu 1992-1995., poštujući sve civilne žrtve, pomažući preživjelim, promoviraju komemoracije s poštovanjem i traže pravdu”, zaključili su iz ambasade SAD-a.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.