KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Asfaltiranje cesta, nažalost, postala je uobičajena praksa predizbornih kampanja političkih partija u Bosni i Hercegovini, i nema grada a da se u njemu ne izvode ovi radovi. Takva situacija je i kod nas u Kozarcu, odnosno u Prijedoru gdje se, kako sam gradonačelnik kaže, radovi u ovo predizborno vrijeme izvode na oko 50 saobraćajnica.

I ne bi, u normalnim društvima, vijest da se negdje asfaltirao dio ulice bila zanimljiva i aktuelna, pa Bože moj, zar to nije normalno da se uradi, zar za to ne plaćamo poreze i razne takse i namete, ali eto kako, nažalost, ne živimo u normalnom društvu, ovdje je postala senzacija što se zakrpila cesta gdje se svakodnevno okreće gradski autobus.

Presjecaju se crvene vrpce na cestama koje, svojom širinom, više liče na biciklističke staze nego na normalnu ulicu, dok stranački aktivisti plješću i klicaju od sreće…

Dugo sam razmišljao da li uopšte treba šta pisati u ovo predizborno vrijeme, jer sada je opasno kritički razmišljati svojom glavom, vjerovati svojim očima, i na sceni je beskrupulozna borba za vlast i mantra: ako nisi sa nama-protiv nas si, ali eto neki šejtan mi ne da mira…

Izbori su tu pred nama, još jedan je dan do predizborne šutnje i ako ćemo gledati kako stvari zaista stoje, mimo asfalta i čega već još što se dijeli, plašim se da situacija nije baš najbolja a vidljive su neke promjene u lokalnoj politici pojedinih stranaka.

Iako lično maštam o građanskom uređenju države, gdje se ne bi gledala krvna zrnca ipak realnost je sasvim drugačija i još uvijek smo kao cjelokupno društvo podjeljeni po više osnova.

U tom smislu, ako bi gledali na nacionalnost birača, odnosno naš Bošnjački položaj na ovim izborima, situacija nije dobra i prosta matematika nam ne ide u prilog.

Nažalost i ove lokalne izbore nemamo jedinstven nastup svih “probosanskih” stranaka, tako da na izbor imamo dva putića. Bespotrebno bi bilo sada govoriti o razlozima zbog čega se nije uspjelo postići jedinstven nastup na zajedničkoj listi a što bi spriječilo osipanje i gubljenje glasova kojih nažalost i nemamo mnogo.

Od preko 30 000 prijavljenih za glasanje na izbore ih izađe tek nešto više od 6000 i to je ta prosta matematika koja kaže da u najboljoj opciji sa jedinstvenom listom, mi možemo izbaciti pet, eventualno šest odbornika.

U ovoj situaciji, gdje će se glasovi djeliti na dvije strane, SDA sa jedne i Pokret za Prijedor (DF, SDP, SBiH, PDA i NBL) sa druge strane velika je vjerovatnoća da ćemo izgubiti najmanje jednog a moguće i dva odbornička mjesta, zavisno od izbornog praga.

Ovo je realnost i bilo bi mi drago da nisam u pravu i da će me rezultati u nedelju demantovati…

Borba za glasove je krenula, rat plakata se vidi na sve strane, na svakoj banderi, na svakom zgodnom mjestu gdje se može nalijepiti reklamni poster. Uprkos pozivu političkim subjektim da se uzdrže od nepropisnog postavljanja plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa slikama kandidata, predizbornim sloganima i porukama ni ove izborne godine nije izostalo neodgovorno ponašanje stranaka i kandidata koji su svoje plakate i letke postavljali na za to nepredviđena mjesta.

Ono što je zanimljivo, jeste ta promjena u lokalnoj politici, ako se vratimo u nedavnu prošlost i vremena kada je NGI stranka bila aktivna u Kozarcu, svaki pokušaj približavanja sa vodećim partijama u Prijedoru okarakterisan je kao izdaja, danas to više nije tako i nije više izdaja ako se ide u koaliciju sa anamo njima. Vjerovatno je to dobar korak i napredak na našoj političkoj sceni, vidjećemo, vrijeme će to pokazati…

Cijepanje ili šaranje reklamnog materijala protivničkih partija i kandidata već je postala najnormalnija pojava, iako je zakonski to krivično dijelo, a jutros je u čaršiji zabilježeno jedno takvo, gdje su najmanje dva nepoznata počinioca odvukla reklamni pano Pokreta za Prijedor i bacili ga u dvijesta metara udaljenu Starenicu.

Vjerovatno je nepotrebno nešto više reći na sva ova predizborna dešavanja, koja su zasjenila i stvarnu opasnost od pandemije virusa Korona koja je svakim danom sve veća, jer svako za se travu pase i po svojoj cijeni vunu prodaje, pred nama su novi izbori, ako nam je dobro onda ništa, ako nije napravimo promjene, ono što je najbitnije jeste da izađemo na izbore i da glasamo, svaki glas je bitan a u našoj situaciji i presudan!

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.