KOZARAC-Jutarnji trač…

Ima jedna urbana legenda koja kaže da su komšije Albanci organizovali prikupljanje sredstava za neke njihove projekte, te da je jedan od njih donirao 20 000 KM, a momci koji su prikupljali samo mu se zahvalili na donaciji.

Začuđen, on im reče:”Braćo, vi ništa ne upisaste da sam dao?”

A oni mu odgovoriše:”Ne brini, mi pišemo samo one koji nisu dali…”

Da li istinita ili ne ali sigurno poučna legenda koja bi nam trebala postati pravilo, tako da, kada se radi o nekim projektima koji su vezani za širu lokalnu zajednicu, ili problemima koji more istu, onda se bezrezervno trebamo svi uključiti kako bi sa manje napora postigli uspijeh i izgradili jedinstvo koje nam je u ovo vrijeme zaista krajnje neophodno.

Jedan od tih projekata, koji su značajni za cijelu lokalnu zajednicu, zasigurno je izgradnja našeg Vatrogasnog doma, gdje se trenutno izvode završni radovi III faze izgradnje Vatrogasnog doma. Ovaj dio izgradnje  finansirao se iz sredstava koja je obezbjedio Grad Prijedor iz budžeta za 2019. godinu u iznosu od 100 000 KM a ostatak 35 866,75  KM od sredstava prikupljenih od naših aktivista i sugrađana.

Akcija izgradnje Vatrogasnog doma i dalje traje sve do samog završetka izgradnje a o daljnim aktivnostima oko izgradnje doma blagovremeno ćemo vas obavještavati.

Ovom prilikom predsjednik Upravnog odbora Mustafa Fazlić, u ime vatrogasaca Kozarca, iskreno se zahvaljuje svima koji su da sada  dali svoj doprinos u  akciji “Izgradimo vatrogasni dom u Kozarcu”, sa nadom i željom da će se nastaviti podrška ovom projektu te da će on biti uspješno realizovan.

Tri stvari su svete, život, čast i imetak i dužni smo ih zaštiti, izgradnjom Vatrogasnog doma, pomažemo vatrogascima u stvaranju boljih uslova za djelovanje i time štitimo naše živote i naše imetke.

Ko spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet, to nam je dobro poznato, tako, pomažući vatrogasce u spašavanju života i sami imamo nagradu kao da smo cijeli svijet spasili.

Zar ovo nije dovoljno motivirajuće da pomognemo izgradnju i budemo vakifi vatrogasnog doma, koji će ostati poslije nas i služiti cijeloj lokalnoj zajednici a i šire…

I akcija obnove kancelarije Optimista2004, koja je stradala u požaru, ide svojim tokom, tako su uspješno prikupljena sredstva za zamjenu stolarije, sa čime se uradio prvi korak za daljnje radove.

Predstoje radovi na sređivanju zidova navlačenjem fasade te postavljanje poda-laminata, sa kojima bi se prostorija vratila u funkciju.

Nažalost, u požaru nam je uništen sav inventar sa kuhinjom i drugim tehničkim stvarima, tako da će nam nakon završetka ovih radova trebati pomoć za daljnje opremanje prostorije i stvaranja minimuma uslova za rad u njoj.

Iskreno se nadam da ćemo dobiti podršku za nastavak ovih aktivnosti te da ćemo na kraju imati veći broj optimista koji su učestvovali u ovoj akciji i pokušati dalje, zajedno sa njima da organizujemo buduće aktivnosti i pokrenemo Info centar i mjesto gdje ćemo se okupljati i gdje bi bila buduća redakcija ove stranice.

Također, ovom prilikom se iskreno zahvaljujem svima koji su nam pomogli i omogučili da krenemo sa obnovom.

Planova ima i previše, sad je pitanje koliko smo spremni da se aktiviramo i da zajednički djelujemo…

Još jedan projekat, koji je šireg društvenog značaja, sigurno je proširenje stadiona FK Bratstvo. Problem koji pritišće Bratstvo skoro od samog njegovog osnivanja uskoro bi trebao biti riješen.

Možda se, neki bi rekli, trebalo gledati dalje u budućnost i pokušalo izgraditi moderniji stadion koji bi bio u sklopu nekog novog Urbanističkog plana Kozarca, ali ne treba biti toliko kritičan, i ovo je zaista veliki uspjeh i hrabar korak na koji se odlučila Uprava kluba.

Konačno je akcija postala “vidljiva” i počelo se raditi na terenu nakon što se radilo na prikupljanju sredstava za otkupljivanje zemiljišta koje graniči sa stadionom a što je bio preduslov da se dobiju uslovi za proširenje i izgradnju novog terena.

Iskreno, raduje me da će Bratstvo uskoro igrati na svom novom domaćem terenu, a posebno zbog naših pjetlića i budućih generacija koje će šutati loptu ispod Kozaračkog kamena…

Jedan od problema koji  traje u čaršiji jeste pitanje pijace, koja je kao što znamo već duže vrijeme zatvorena.

Kao da se riješenje ovog problema polako nazire, nedavno je Grad Prijedor objavio Konkurs za iznajmljivanje ovog prostora za šta postoji zainteresovanost kod nekoliko investitora. Nažalost, a pomalo i čudno je, Grad nije ponudio nikakvo Idejno rješenje buduće pijace, odnosno šta budući investitor treba da uradi i kako da uredi prostor pijace, tako da ostaje pitanje kako će to izgledati i da li će na najbolji način riješiti ovaj dio čaršije.

Možda se, neki bi rekli, trebalo gledati dalje u budućnost i pokušalo izgraditi modernija tržnica na mjestu koje je predviđeno Urbanističkim planom Kozarca, a ovdje urediti šetnicu, ali ne treba biti toliko kritičan, i ovo je zaista veliki uspjeh da se ovaj problem riješi,  jer četvrtak u Kozarcu je nešto više od pazarnog dana i svakako hrabar korak investitora koji će biti izabran.

Iskreno se nadam da će pijaca ubrzo da dobije novi izgled i da će početi sa radom, a naravno puno sreće i uspjeha onome ko dobije na Konkursu.

Buduća Opština Kozarac, projekat o kojem se govori s vremena na vrijeme, sve na kašićicu, i uglavnom onda kada se pojave problemi.

Nažalost pandemija je zaustavila mnoge stvari ali o ovoj temi se sigurno može više govoriti, da ne kažem svakodnevno raditi, jer je ovo proces koji se neće tako lako odvijati i za koji će trebati puno više truda, znanja i aktivnosti, a koje se ne može primjetiti da se dešavaju i ova tema je jednostavno nestala iz javnosti iako se radi o možda najbitnijoj stvari za Kozarac.

Zadnjih dana, zatalasala nas je informacija da Dodik obećava Opštinu Omarska, te da će kod pravljenja razgraničenja sa Prijedorom (čitaj Kozarac) biti jako bitno ko je na vlasti. Ponovo reagujemo političkim saopštenjima umjesto da se okrenemo i radimo na formiranju Opštine Kozarac.

Ne znam, neki ljudi su preuzeli ovu inicijativu o kojoj je sve manje i manje provjerenih informacija i danas se još uvijek ne zna gdje smo i šta smo kada je ova inicijativa u pitanju.

Ne znam, ali plašim se…

Slična stvar je i sa izgradnjom auto puta Banjaluka-Prijedor, odnosno problemom trase puta koja prolazi kroz Kozarac i tako ga dijeli na dva dijela pri ćemu bi trebalo doći  do rušenja  znatnog broja povratničkih kuća, sa čime se stanovnici Kozarca ne slažu.

Nedavno smo imali i proteste, kao posljednji vapaj za pomoć, malo medijske pažnje smo uspjeli privući, te dobili nekoliko obećanja pomoći da će se ovaj problem riješiti na zadovoljstvo građana, međutim nešto više, konkretnije nije se desilo što bi dalo sigurnost stanovnicima da im neće biti ugroženi kuće i imanja.

Pošto je krenula izborna kampanja, možda bi bilo dobro čuti kako budući poslanici vide rješavanje ovih problema, a možda je još bolje da o tome ne pričamo nikako dok ne vidimo ko će pobjediti u utrci za vlast i ko će nam na lokalnom nivou krojiti gaće u slijedećih četiri godine…

Ima toga još, ali dosta za ovo javljanje, nažalost još uvijek nemamo najbolje uslove za rad na stranici ali eto nadam se da će se sa zimskim računanjem vremena to promjeniti i da ćemo biti aktivniji…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.