Kinezi nisu ispunili uslove iz ugovora o gradnji autoputa Banjaluka-Prijedor

Kinezi, koji treba da grade autoput Banjaluka – Prijedor, nisu ispunili četiri uslova u dosadašnjem trajanju ugovora o koncesiji i Vlada Republike Srpske uskoro će odlučiti o daljoj sudbini ovog projekta.

Vlada RS dala je kineskoj firmi „SDHS-CSI BH“ diskreciono pravo produžetka roka za izradu idejnog projekta, obezbjeđenje dozvola i druge aktivnosti neophodne za početak gradnje autoputa, objavio je ranije portal CAPITAL.

Naime, rok da Kinezi završe idejni projekat, da pribave lokacijske uslove, završe procjenu uticaja na životnu sredinu i izrade studiju izvodljivosti, kao i da definišu određene priloge Ugovora o koncesiji, istekao je 13. decembra prošle godine. Pošto rok nije ispoštovan, Vlada im je, dan prije isteka roka, izašla u susret i dala novi rok.

Ni drugi rok koji je bio do 13. juna nije ispoštovan, potvrdio je danas ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović u Narodnoj skupštini RS, odgovarajući na poslaničko pitanje.

„Koncesionar se obratio sa zahtjevom za produženje tog roka iz razloga što nije ispunio sve obaveze koje je bilo neophodno da ispuni u ovom periodu, pri tome se pozvao na višu silu, na spriječenost zbog posljedica virusa korona. Na osnovu toga Vlada RS je razmatrala ovo pitanje, donijela određene zaključke i ovih dana bi trebala da izađe sa stavom što se tiče ovog projekta“, rekao je Popović.

Pojasnio je da je u ovoj fazi trebao biti revidiran idejni projekat, ne idejno rješenje.

„Koncesionar je bio u obavezi da obezbijedi studiju uticaja na životnu sredinu, plan parcelacije, lokacijske uslove i priloži revidovanu studiju izvodljivosti, sve to nije završio. Koncesionar je jedino ponudio idejni projekat koji je revidovan, a preostala četiri uslova još nisu ispunjena. Zajedno s koncesionarom ćemo sagledati nove mogućnosti i u skladu s tim donijeti odluku“, istakao je Popović.

Poslanik Dragoslav Kabić je prethodno pitao šta je urađeno po pitanju projekta gradnje pomenutog autoputa.

„Zahtjevam od Vlade da u što kraćem periodu završi sa poslovima i pristupi realizaciji ovog projekta“, kazao je Kabić ističući da je to od velikog značaja za prijedorsku regiju i da je aktuelni magistralni put preopterećen.

Podsjećamo, Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor potpisan je 13. decembra 2018. u Banjaluci čime je počeo da teče rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju treba da uradi Republika Srpska, te rok za izradu glavnog projekta, što je obaveza kineskih investitora.

Nedugo zatim, u februaru 2019. godine premijer Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada gradnju autoputa prema Prijedoru odgoditi dok ne izgradi autoput do granice prema Srbiji kako bi povezali Banjaluku i Beograd. Međutim, Kinezi nisu pristali na odgodu.

Za autoput Banjaluka – Prijedor Republika Srpska će 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra.

Kinezi, s druge strane, treba da plaćaju godišnju naknadu od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Planirano je da autoput Banjaluka – Prijedor bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima na kraju Republika Srpska treba da plati 975 miliona evra.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.