Satko Mujagić: Umjesto kuckanja po društvenim mrežama bolje je skupljati donacije za bolnice u BiH

Iako državne službe u Kraljevini Nizozemskoj ulažu maksimalne napore u suzbijanju pandemije  koronavirusa, brojke o zaraženim i umrlim Nizozemcima i dalje su uznemiravajuće. Do danas (ponedjeljak 27.4.) je pozitivno testirano 38.245 osoba, a 4.518 je umrlo od smrtonosnog virusa od 6. marta, kada je zabilježena prva žrtva COVID-19.

I u takvim prilikama, premda u kućnoj izolaciji i zabrinuti za vlastite i živote najbližih, bh. zajednica u Nizozemskoj s pažnjom prati zbivanja u domovini i pokušava pomoći medicinske ustanove u BiH. Prvi su reagirali Mostarci. Na poziv Denijala Behrama iz Rotterdama, agilnog humaniste koji rodnom gradu pomaže dugi niz godina, prilozima za Kantonalnu bolnicu “Dr. Safet Mujić” u gradu na Neretvi javilo se preko 100 Mostaraca, ali i drugih Bosanaca i Hercegovaca. Donacija u visini od preko 11.000 KM je već uplaćena na račun mostarske bolnice.

Prošle sedmice na veliku akciju pomoći domovini zemljake u Nizozemskoj preko društvenih mreža pozvao je i Satko Mujagić, humanista i borac za ljudska prava, uposlenik Evropske komisije u Briselu u odjelu za upravljanje vanjskim granicama EU. On je podsjetio na sjajne rezultate vrlo uspješne akcije pomoći BiH nakon katastrofalnih poplava 2014. godine kada je također bio inicijator akcije kao predsjednik Platforme BiH, krovne organizacije bh. udruženja i građana u Kraljevini Nizozemskoj te izrazio nadu da će i ovaj put odziv za pomoć domovini biti masovan a donacije otići tamo gdje je najpotrebnije.

– S obzirom da više nisam u UO Platform BiH obratio sam se sadašnjem predsjedniku Hamdiji Draganoviću i tražio podršku naše krovne organizacije koja je i došla. Platform BiH je pokrovitelj akcije te je u međuvremenu otvoren poseban bankovni račun na koji je već pristiglo preko 1.000 eura za prva četiri dana otkako je akcija krenula, rekao nam je Satko Mujagić o početku akcije te pojasnio kome će pomoć biti upućena.

– Trenutno istražujemo tačne potrebe u BiH. U kontaktu smo sa UNDP koja ima pregled svih potreba zdravstvenog sektora u našoj domovini, a dobili smo i neke infomacije iz Goražda, Prijedora i Zenice. Vodit ćemo računa da pomoć pošaljemo tamo gdje baš treba i da ne “duplamo” donacije na jednom mjestu. Osim toga, pokušat ćemo sami nabaviti potrebne materijale, po mogućnosti u BiH, kao i 2014., da time pomognemo i ekonomiju u našoj zemlji, kaže.

Satko ističe da su prve reakcije veoma pozitivne iako ne očekuje da će dostići iznos od 60.000 eura koliko je skupljeno 2014. godine.

– I simbolička pomoć od nekoliko hiljada eura za koje možemo nabaviti zaštitne maske i odijela ili nešto slično, nije za baciti. Reakcije ljekara i osoblja koje su pristigle su pozitivne i većina na ovo gleda kao pozitivan korak u vrijeme krize koja nas je sve pogodila.

Koordinaciono tijelo akcije čine: Hamdija Draganović i Aida Olujić iz UO Platform BiH, Amir Jatić, bivši predsjednik UO Platform BiH i jedan od glavnih motora akcije iz 2014., dr. Sivro i Satko Mujagić.

– Osim nas, imamo veliku podršku od strane Harisa Sefera, Željka Javora, koji su kao i Aida i Hamdija bili jako aktivni i 2014., te i cijelog UO Platforme. Pa iako nemam iluzija da će ova akcija imati isti efekat kao kod poplava gdje je bio uključen veliki broj volontera i donatora, između čekanja da prođu ili budu umanjene mjere protiv pandemije i kuckanja po društvenim mrežama ili prikupljanja pomoći ljudima koji rizikuju i svoj život da pomognu pacijentima, pa time i samim pacijentima u našoj zemlji, izbor je jednostavan, bar meni, dodao je za kraj.

Uplate donacija mogu se vršiti na bankovni račun: NL79 INGB 0009611104, BIC Code INGBNL2A s naznakom: Za Bosnu bez Corone

Akcija će se voditi transparentno, a donacije i spisak donatora se redovno ažurira na Facebook stranici “Za Bosnu i Hercegovinu bez corone”. Za prva tri dana skupljeno je 1.235 eura.

(mojabih.oslobodjenje.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.