Marko Pavić podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika DNS-a

“Ostavku podnosim iz zdravstvenih razloga, jer bi dalja aktivnost ugrozila moje zdravlje, pa i sam život”, naveo je Pavić.

Dodaje da želi da doprinese razrješavanju problema koji prate DNS od saopštavanja rezultata posljednjih parlamentarnih izbora.

“Želim da doprinesem razrešavanju problema koji prate DNS od saopštavanja rezultata posljednjih parlamentarnih izbora. DNS je posljednjih 20 godina iz izbora u izbore postizao sve bolje rezultate, da bi na posljednjim osvojio 100.000 glasova, te želim da se ovaj trend nastavi. Neka mi ne sude samo oni kojima sam ikakvo dobro učinio”, naveo je Pavić u obrazloženju ostavke.

Neopozivu ostavku je podnio i zamjenik predsjednika DNS-a i generalni sekretar Dragutin Rodić.

Kao razlog naveo je Pavićevu ostavku te smatra da bi njegov politički rad u ovakvim okolnostima na navedenim stranačkim funkcijama bio besmislen.

DNS prate problemi, posebno u posljednje vrijeme nakon što su postali vidljivi sukobi i u vezi s kandidatom DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, gdje je jedno ime predložio Pavić, a drugo poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić.

Nenad Nešić je novi predsjednik DNS-a nakon što je Marko Pavić podnio ostavku

Stranački vrh se sastao u Banjoj Luci nekoliko sati nakon što je kormilo stranke odlučio napustiti Pavić, a prisutni su za novog lidera izabrali Nenada Nešića čije je lobiranje za izbor državnog ministra Mlađena Božovića umjesto Draška Aćimovića bio okidač da se Marko Pavić povuče sa funkcije.

Za zamjenika predsjednika izabran je Milan Radović, dok je novi generalni sekretar stranke Darko Banjac. Nešić će do proljeća obavljati funkciju kao vršilac dužnosti predsjednika.

Novi predsjednik se birao između Nenada Nešića i Darka Banjca, a na kraju je 11 članova Predsjedništva bilo za Nešića, a sedam za Banjca.

Nešić je danas za Klix.ba, nakon što je Pavić podnio ostavku, kazao da se nada da ostavka dugogodišnjeg predsjednika neće značiti i njegov odlazak iz politike, jer bi to “bio veliki gubitak, kako za DNS, isto tako i za samo Republiku Srpsku”. Dodao je da će DNS iz svega izaći jači i nastaviti putem napretka i dobrobiti za RS.

Ova odluka i nije veliko iznenađenje s obzirom da je Pavić očito izgubio autoritet u DNS-u, ali i partnerski odnos sa SNSD-om odnosno Miloradom Dodikom koji nije uvažio Pavićevu želju za kandidata u Vijeću ministara BiH.

S druge strane, Između Nešića i Dodika sada vlada uzajamno povjerenje na obostranu korist.

Dodik je uspio osigurati Nešićev glas u Zasupničkom domu Parlamenta BiH u cilju “jedinstvenog srpskog glasa”, dok je Nešić “progurao” svog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, te preuzeo kormilo DNS-a što znači da mu određeno vrijeme predstoji nešto mirniji period na političkoj sceni s obzirom da će za leđima imati partnerski SNSD.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.