Gradonačelnik razgovarao o izgradnji spomenika poginuloj djeci

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković danas je razgovarao s predstavnicima organizacija civilnog društva i “Inicijative roditelja za izgradnju spomenika poginuloj djeci”.

Sastanak je nastavak ranijih razgovora gradonačelnika s predstavnicima organizacija koje zagovaraju izgradnju spomen obilježja stradaloj djeci tokom rata.

Fikret Bačić je prisutne informisao da su u prethodnom periodu održana dva sastanka s predsjednicima odborničkih klubova Skupštine grada Prijedora, koji su prihvatili inicijativu za izgradnju spomenika.

Slijedeća dogovorena aktivnost ovih sastanaka jeste da se održi sastanak sa predsjednicima gradskih odbora političkih partija koje djeluju u Prijedoru, zajedno s gradonačelnikom, na kojem bi se definisale dalje aktivnosti.

Predstavljena je i fotografska dokumentacija prijedloga sedam lokacija za izgradnju spomen-obilježja, koje su dostavljene Đakoviću, predsjednicima odborničkih klubova i predsjedniku Skupštine grada.

Zaključak današnjeg sastanka je da se o spomenutim prijedlozima lokacija, do planiranog sastanka s predsjednicima političkih partija iz Prijedora, da stručno mišljenje Gradske uprave i stručnjaka iz oblasti prostornog uređenja, s obzirom da će isti uticati i na Regulacioni plan grada, kao i da se dostave dodatni prijedlozi lokacija, ukoliko postoje, saopćeno je iz gradske uprave.

Slijedeći sastanak na ovu temu bit će sazvan u koordinaciji i dogovoru gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada.

Također, zaključeno je da je za nastavak razgovora bitno definisati tri ključna elementa, a to su lokacija, politički stav, kao i izgled i obilježje spomenika.

Na kraju sastanka gradonačelnik je prisutnima zahvalio na tolerantnom razgovoru i pomirljivim tonovima.

Sastanku su prisustvovali i Edin Ramulić, uime Fondacije “Kulture sjećanja” i Nikolija Matić iz Centra za mlade “Kvart” te šef kancelarije Misije OEBS za Banja Luku Dimitrij Iordanidi, prenosi “Fena”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.