NEZAVISNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA LISTA-Nova politička realnost

U Kamičanima je sinoć u sali MZ Kamičani osnovan prvi Mjesni odbor Nezavisne bosanskohercegovačke liste na ovom području.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) osnovana je u septembru 2017. kao novi politički subjekt koji je inicirao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo mr Ibrahim Hadžibajrić s nekoliko općinskih načelnika i vijećnika koji su na lokalnim izborima 2016. pobijedili kao nezavisni kandidati.

Stranka je osnovana iz potrebe da se pokrene, vodi i realizira novo političko djelovanje u cjelini bosanskohercegovačkog društva radi rekonstruiranja i osnaživanja svih oblika političke vlasti u skladu s temeljnim načelima država članica Evropske unije.

Ova politička opcija ostaje pri stavovima da Bosna i Hercegovina treba biti građanska država, i da bi se prije svega trebao ispoštovati Dejtonski mirovni sporazum u punom kapacitetu, a potom u nekom doglednom vremenu raditi na eventualnim izmjenama.

Statut stranke definira djelovanje stranke u šest bosanskohercegovačkih regija, s posebnim akcentom na općine i gradove koji su najbliži i najviše čine za život običnog građanina.

U tom cilju krenulo se sa osnivanjem Mjesnih odbora na ovome području koji bi na kraju trebali da formiraju i Gradski odbor za područje Grada Prijedora.

Na početku ovoga događaja prisutnima se obratio Jusuf Arifagić, jedan od podpredsjednika NBL-a, koji je u svom govoru predstavio ciljeve stranke kao i njene buduće planove, prije svega za predstojeće lokalne izbore.

“Ja gledam u budućnost i planiram do kraja svog života investirati u Bosnu i Hercegovinu, mi smo ušli u ovu priču kako bismo promijenili stvari, poručio je između ostalog Arifagić, i dodao  da je odgovornost i na samim građanima, Kozarčanima, biračima, koji bi trebali da u što većem broju izađu na izbore, bezobzira za koju političku opciju da glasaju.

Nakon njegovog obraćanja, nastavilo se sa radnim dijelom u kojem su prisutni članovi NBL stranke, predložili i izabrali pet članova za Mjesni odbor Kamičani.

Izabrani su: Softić Mirzet Pajdo, koji je izabran za predsjednika Mjesnog odbora, te članovi Hrustić Bahrija-Bakara, Softić Sabit, Mahić Mediha i Softić Sejad.

NBL će nastaviti sa ovim aktivnostima osnivanja Mjesnih odbora i već se priprema slijedeći sastanak u Trnopolju te postaju nova politička realnost na našem području.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.