Facebook proširio definiciju terorizma

Facebook je u utorak predstavio niz promjena kako bi ograničio govor mržnje i ekstremizam svojoj platformi, s obzirom na sve više pitanja o tome kako ova društvena mreža može radikalizirati ljude, prenosi New York Times.

Pod pritiskom da odgovori na prijetnje napadača pripadnika bijelih supremacista koji djeluju sami, kao što je slučaj sa masovnom pucnjavom u Christchurchu, Facebook je proširio svoju definiciju terorističke organizacije, piše portal Mashable.

Nova definicija

“Dok je naša prethodna definicija bila usmjerena na čin nasilja koji je sa političkim ili ideološkim ciljem, naša nova definicija jasnije ocrtava da i pokušaji nasilja, posebno kada su usmjereni prema civilima s ciljem prisile i zastrašivanja, spadaju pod terorizam”, stoji u blogu koji je objavio Facebook u utorak.

Napad u Christchurchu, koji je napadač uživo prenosio na Facebooku, “značajno je uticao” na Facebookovo ažuriranje pravilnika, poručili su iz kompanije, nazvavši ovaj čin “terorističkim napadom.”

Uz ovo, iz Facebooka je saopšteno kako je s društvene mreže uklonjeno više od 200 grupa koje su okupljale bijele supremaciste. Pri tome je korištena kombinacija umjetne inteligencije i ljudskih moderatora kako bi se identificirale ekstremističke grupe na osnovu ponašanja, ne ideologije.

Borba protiv ekstremizma

U protekle dvije godine, ova društvena mreža uklonila je 26 miliona sadržaja povezanih sa terorističkim grupama kao što su ISIL ili Al Kaida, 99 posto kojih je izbrisano prije nego što ih je prijavio neko od korisnika, navodi Mashable.

New York Times je ranije istakao kako je Facebook najavio promjenu pravilnika i uklanjanje podataka samo jedan dan prije zakazanog saslušanja sa kompanijama Google i Twitter pred Kongresom – o tome kako se tehnološke kompanije suočavaju sa nasilnim sadržajem.

Iz Facebooka navode kako imaju tim od 350 ljudi “sa ekspertizom koja seže od provedbe zakona i nacionalne sigurnosti, do protivterorističih spoznaja i akademskih studija u radikalizaciji.”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.