Gumeni čamci domaćeg proizvođača plove širom svijeta

RIS – Sportnautik Industrija gumenih proizvoda Gradačac jedini je bh. proizvođač gumenih čamaca sa dugogodišnjom tradicijom. Više od 60 posto svojih proizvoda izvoze na svjetska tržišta.

Kao vodeći proizvođač gumenih proizvoda u BiH, od 1975. godine bave se proizvodnjom pneumatskih gumenih čamaca na tržištu poznatih pod nazivom Meastral, RIS, Boat U.S. i Seaworty čamci.

Željko Živković, komercijalista kompanije RIS-Sportnautik d.o.o. Gradačac u razgovoru za Akta.ba je kazao da su jako ponosni na svoju dugogodišnju tradiciju ali i na proizvode koji su prepoznati širom svijeta.

“U našem proizvodnom pogonu u Gradačcu danas se proizvode mali gumeni čamci na sklapanje do pet metara dužine i najviše ih izvozimo u Njemačku za njihove vatrogasne službe. U svojoj ponudi imamo oko 20 modela čamaca namijenjene profesionalcima ili rekreativcima. Među našim brojnim kupcima možemo izdvojiti proizvodnju čamaca za tržište SAD-a, Engleske, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Italije, Španije, Grčke, Danske, SCG i drugih zemalja. Osamdesetih godina bili smo jedan od najvećih proizvođača pneumatskih gumenih čamaca na svijetu”, kaže Živković.

RIS- Sportnautik Industrija gumenih proizvoda Gradačac u ponudi ima pet rafting – sportskih modela, tri modela RIB čamaca koji su kombinacija pneumatskih i tradicionalnih čamaca, tu je još šest modela spasilačkih čamaca namijenjenim uglavnom vatrogasnim i civilnim službama zaštite ali i za vojnu – policijski upotrebu.

Tu je još i tzv. banana čamac za pet ili osam osoba, koji je neizostavna zabava u ljetnim mjesecima.

“U našoj ponudi se pored čamaca mogu naći i pneumatske konstrukcije za šatore te naprtnjače namijenjene gašenju požara na nepristupačnim terenima”, govori Živković.

Sirovine za izradu čamaca kompanija većinom uvozi ali gumirano platno za izradu čamaca proizvodi se u samom pogonu u Gradačcu gdje se isti mogu i kupiti.

Svi pneumatski čamci RIS Maestral izrađeni su od najkvalitetnijeg gumiranog tekstila hypalon/ neoprena, što je kako Živković kaže najbolji materijal u svijetu za proizvodnju pneumatskih čamaca. Ovaj material je otporan na UV zrake, blage kiseline, gljivice, gorivo, ulja i visoke temperature a proizvodi se u njihovom pogonu u Gradačcu.

“Na mnogim morima, rijekama i jezerima širom svijeta plove naši čamci po kojima je naša firma postala prepoznatljiva. U BiH naše čamce najviše koriste spasilačke službe, vojska ili policija ali ne u tolikoj mjeri koliko bi mogli, jer svi daju prednost uvozu. S obzirom da je u pitanju domaći proizvod trebao bi da bude više preferiran bar kada su državne službe u pitanju. Mi smo i jedina firma u BiH koja je registrirana i osposobljena za servisiranje čamaca, ali prilikom javnih nabavki to se baš i ne prepoznaje. Svi ostali čamci servisiraju se vani i jasno je da su troškovi mnogo veći nego što bi to bilo kada bi se dala prednost domaćem”, pojašnjava on.

Kazao je da je njihovo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji čamaca garancija kvaliteta te da su daleko povoljniji od konkurencije.

Kompanija je dio zagrebačkog poduzeća RIS – Razonoda i sport, koje je u bivšoj Jugoslaviji, ali i u inozemstvu, bilo jedno od najvećih proizvođača ovih proizvoda. Zagrebački RIS gumenjaci su se još 80 – tih godina proizvodili u pogonu u Gradačcu čak 5.000 komada godišnje, što je bilo najviše na svijetu u segmentu do pet metara dužine.

Za vrijeme rata u Gradačcu su uništene proizvodne hale i alati, ali je dio ostao sačuvan. RIS je 1993. godine dio proizvodnje gumenih čamaca nastavio na Jankomiru, zbog čega je u Zagreb došao dio zaposlenika iz Gradačca. I u ratno vrijeme RIS je izvozio 2.000 čamaca proizvedenih u Jankomiru.

Direktor Franjo Kotorić rodom iza Domaljevca i njegov bratić Marko Kotorić su oživjeli tvornice u Gradačcu ponovnim pokretanjem proizvodnje koja danas uproizvodi male gumenjake a u Zagrebu se odvija razvoj većih, luksuznijih, opremljenijih, ljepših, gumenih čamaca pod nazivom Ris Marine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.