Proglašene najbolje kompanije u BiH, ali i u regionu

Projekt ”100 najvećih u BiH” ima za cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu, a večeras su u Sarajevu u hotelu Hills po 32. put dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama prema rezultatima poslovanja u 2018. godini, ali i gdje je istaknut napredak bh. ekonomije i želja da taj trend bude nastavljen.

Prvo mjesto po prihodu u kategoriji velikih kompanija pripalo je Holdini koja je sa trona skinula do sada neprikosnovenu Elektroprivredu BiH.

Najuspješnija kompanija po dobiti je JP Autoceste FBiH, dok je liderska pozicija najvećih izvoznika pripala ArcelorMittalu.

Trostruki dobitnik večerašnje gala svečanosti je kompanija K-Uni Plus koja je najuspješnije srednje preduzeće po prihodu i izvozu, a direktorica Albina Begić preuzela je i priznanje u kategoriji ”Žene u biznisu”. Kada je riječ o dobiti, najuspješnija kompanija u kategoriji srednjih preduzeća je Grand Trade.

”Pečat 100 najvećih u BiH”, najveće priznanje na večerašnjoj manifestaciji, uručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a ovogodišnji dobitnik je privatna kompanija Hifa-Oil. Tešanjski gigant nalazi se u Top 10 najvećih kompanija po prihodu, povećao je izvoz za 86 posto, dobit za 40 posto, prihodu su mu rasli za 51 posto, a investicije su bile preko 12 miliona KM. Za društveno odgovorne projekte uložili su cca 100.000 KM.

Novitet na ”100 najvećih u BiH” bila je dodjela priznanja za regionalne lidere. Nagrada za najuspješniju srbijansku kompaniju pripala je A.D. Aerodrom ”Nikola Tesla” Beograd, najbolja kompanija u Hrvatskoj je LIDL d.o.o. Velika Gorica, priznanje za slovensko tržište dobila je Krka d.d. Novo Mesto, podgorički Voli Trade je najuspješniji u Crnoj Gori, dok je priznanje za Makedoniju dobila kompanija Kromberg & Schubert D.O.O.E.L. Bitola.

U okviru privrednog događaja ”100 najvećih u BiH” dodijeljena su i priznanja najboljim kompanijama po djelatnostima. Događaj je okupio više od 450 najistaknutijih ljudi bh. privrede koji vode mala, srednja i velika preduzeća, koja su rangirana u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.

Recimo i to kako su događaju prisustvovali i Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH, Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine, Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, Gordan Milinić, direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH, Safet Gerxhaliu, generalni sekretar Sekretarijata Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, predstavnici ambasada Crne Gore, Republike Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije, predstavnici privrednih komora iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, te drugi predstavnici institucija i organizacija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Organizator su bile Poslovne novine, suorganizator Vanjskotrgovinska komora BiH, a uz podršku bonitetne agencije LRC i partnerstva s Addiko Bank i EuroExpress brzom poštom.

(biznisinfo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.