KOZARAC-Jutarnji trač…

Čaršija se polako puni, iako to nije onako uobicajno za ovo doba godine, i prave guzve se tek ocekuju, mozemo raci da su ovogodisnja “sezona” i “Dani Kozarca” poceli…

Polaganjem cvijeca ispred Spomen obiljezja u Kozarcu i ucenjem Fatihe, odavanjem pocasti nasim sehidima, članovi Biciklistickog kluba Kozarac zaputitli su se 07.07., na prvu dionicu maratona u dužini od 130 km, KOZARAC-PRIJEDOR-SANSKI MOST-LUŠCI PALANKA-BOSANSKA KRUPA-BIHAĆ. odakle su nastavili put Srebrenice na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Ovaj dogadjaj bio je ujedno i pocetak ovogodisnje manifestacije “Dani Kozarca”, koja se tek sad “zahuktava”.

Isti dan, takodjer u sklopu manifestacije, organizovana je komemoracija 27. godisnjice ubistva naseg legendarnog istaknutog sportiste Fikreta Hodzica.

Pred noc, poceo je Djeciji kamp zabave, koji ce trajati do 21. jula, koji je okupio preko tridesetak nasih najmladjih sugradjana, o cemu smo pisali u proslim javljanjima.

Nakon tog prvog dana i pocetka manifestacije, do danas nije bilo drugih dogadjaja, a veceras nastavljamo sa 10. Medjunarodnom smotrom folklora, koju organizuje nase KUD “Kozara” sa pocetkom u 19:15 sati…

Nakon folklora, dolazi nam Dan tuge, 20. juli i Kolektivna sehidska dzenaza, na stadionu Vedro Polje u Hambarinama u Prijedoru, bit ce klanjana dzenaza namaz za 86 nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca, koji su uglavnom ekshumirani na lokalitetu Koricanske stijene.

Nakon kise uvijek dodje sunce, tako i nakon tuge dodje radost. 22. jula odrzace se Humanitarni koncert “Eso Balic i prijatelji”.

Podrzimo svi ovaj tradicionalni koncert i bar tako nagradimo sve one koji ulazu mnogo truda i vremena u organizaciji ovog projekta. Ako neko ne moze doci, Bujrum kupite/rezervisite 1…ili vise karata i samim tim ste podrzali koncert i pomogli nekoga kome je pomoc zasigurno potrebna.

Od 23. jula krecu i sportske aktivnosti, prva od njih je malonogometni djeciji turnir “Asim Mahmuljin”, koji ce trajati 23. i 24. jula.

24. jula odrzace se i komorativna posjeta bivsem logoru Keraterm.

25. i 26. jula organizuje se malonogometni turnir na betonu za odrasle.

Subota 27. jula. mozemo reci, bice udarni dan, “spica sezone” kada ce se odrzati nekoliko dogadjaja. Krenuvsi sa tradicionalnom Kozarackom transferzalom nasih planinara:

Svecanoscu otvorenja dzamije u Gornjim Jakupovicima:

Motorijadom, koju organizuje Moto klub Kula:

Fudbalskim turnirom “Rifet Blazevic” koji organizuje OFK Mrakovica na svom stadionu u Kozarusi, a koji ce trajati dva dana.

te, u nocnim satima, odrzace se Groznica subotnje veceri” sa nasim vatrogascima i DJ Iznogudom:

28. jula Medzlis IZ Kozarac organizuje u Kamicanima Vecer Kur'ana.

29. i 30. jula odrzace se 16. tradicionalni turnir u basketu “Amir Kljucanin”:


31. jula i 01. augusta, desavanja se sele u Kamicane gdje ce se odrzati malonogometni turnir u fudbalu, i tradicionalno druzenje…

01. august predvidjen je i za izlozbu poljprivrednih proizvoda koju organizuje UG Agrarija Kozarac, a dan poslije 02. augusta promocija knjige „PTSP spomenar“, bosanskohercegovackog novinara Dragana Bursaca, koja je izazvala izuzetan interes javnosti. Pisana prepoznatljivim, rekli bismo bursacevskim stilom – s pregrst emocija, hrabro i beskompromisno, a istovremeno nevjerojatnom lakocom.

05. i 06. august ponovo su dani tuge i sjecanja kada ce se organizovati “Put svjetlosti” (05.08.) i posjeta bivsem logoru Omarska (06.08.):

Zadnji dogadjaj koji je predvidjen u ovogodisnjoj manifestaciji bice prijateljska fudbalska utakmica izmedju FK Bratstvo Kozarac i FK BH Ljiljani Antwerpen koja ce se odigrati 07. augusta

Ovo je kratki pregled predstojecih desavanja tokom manifestacije Dani Kozarca, iskreno se nadam da cemo uspijeti popratiti sve ove aktivnosti i prenijeti vam to slikom i rijecima.

Juce je bio sesti dan Dječijeg kampa zabave, organizovan je mini turnir izmedju ucesnika kampa, gdje su se ukljucili i roditelji koji su kao treneri vodili ekipe na turniru:

Nakon igre, ucesnici su proslavili 7. rodjendan Ajnura Solakovica i pozdravili se sa Amarom i Harunom Avdagic koji su nazalost morali napustiti kamp, te zahvalili njihovim roditeljima Vasifu i Zani na pomoći i podršci koje su dali tokom ovih proteklih dana Kampa…






Obisli smo juce gradiliste na kojem se gradi nas Vatrogasni dom, polako ali sigurno radovi napreduju i dom se polako dize iznad temelja. Ovo je nesto sto nam je prije dvije godine izgledalo nemoguce a evo danas se ostvaruje i krenuli smo sa zidanjem doma. Iskreno se nadam da cemo tako gledati i svecano otvorenje doma…

Na kraju ovog javljanja predstavicemo doktorski hobi 🙂 Naseg doktora Zlatka Skerica, vjerovatno svi poznajemo ili smo barem culi za njega, ali vjerujem da malo nas zna o njegovom hobiju, kada doktorske slusalice zamjeni cnc masinom:

U svoje slobodno vrijeme, nas doktor radi sa drvetom i izradjuje zanimljive predmete, satove, suvenire i slicne artikle, od kojih se neki i za prakticnu primjenu poput rezaca za mezu:

Toliko za ovo javljanje…Selam Kozarac…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.