Kozarac.ba

Kozarac konačno u plusu-Pretežno oblačno i toplije

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša uglavnom Hercegovini.

Poslje podne lokalno u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne može pasti malo kiše.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 11 stepeni, na jugu zemlje i u Krajini do 15 stepeni.

U Kozarcu uglavnom oblačno, jutarnja temperatura oko 2, a dnevna do 9 stepeni Celzijusa.

Opšta slika će biti lošija na jugu i u Krajini, ponajviše usljed povremeno jače južine.

Kod osjetljivih osoba moguće su poteškoće poput glavobolje, dekoncentracije, reumatskih bolova i nesanice. Negativni efekti promjene vremenskih prilika slabije će biti izraženi u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni.

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila.

Zbog mjestimično guste magle skrećemo pažnju na magistralne puteve: M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), M-15 Priluka-Glamoč-Mlinište, M-5 Travnik-Lašva i M-16 Livno-Kamensko, kao i na puteve na sjeveru naše zemlje, uz rijeku Savu, te šire područje Tuzle, Živinica, Gruda, Žepča, Goražda i Zenice, saopćeno je iz Informativnog centra BIHAMK-a.

Usljed porasta temperature i otapanja snijega, kao i novih padavina, povećana je opasnost od odrona, pa vozačima savjetujemo oprezniju vožnju. Izdvajamo magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar-Doljani, M-14.2 Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, M-5 Nević Polje-Kaonik i M-18 Sarajevo-Foča, kao i regionalni put R-413 Travnik-Karanovac.

Zbog čestih saobraćajnih nezgoda i učestalih odrona, ne preporučuje se kretanje magistralnim putem M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači ovu dionicu koriste na vlastitu odgovornost, a alternativni pravac je R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana povremeno saobraća usporeno.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.