KOZARAC-Jutarnji trač…


Dan za dan, poput leptira, prodjosmo januar, koji nas je cijelo vrijeme drzao u minusu ispod nule Celzijusa. Iako su meteorolozi najavljivali citavu sedmicu toplije vrijeme, tek od danas mozemo reci da smo, nakon dugog perioda osjetili tu promjenu.

Unatoc minusu, i tome da se ovaj period uzima kao jedan od tezih u toku godine, najdepresivnije vrijeme kada se cini da je sve crno, hladno, kada se ne cuje cvrkut ptica i ne osjeti miris procvale lipe, ipak mozemo reci da se carsija dobro zatalasala i da se trenutno, ispod leda, odvija toliko toga da se ne moze svesti pod jedan Jutarnji trac, niti pod jednu temu koja bi na neki nacin bila nesto najaktuelnije za vecerasnji trac.

Projekt koji je pokrenut za ovu 2017. godinu u cilju podizanja kvalitete zivljenja u lokalnoj zajednici, jacanjem vlastitih kapaciteta, koji se sprovodi na prostoru pet mjesnih zajednica regije Kozarac, a koji ukljucuje sedam organizacija, udruzenja, drustava koji djeluju na ovome podrucju, pokrenuo je jedan proces u carsiji i iskreno, plasim se to i napisati, vec sad, nakon jednog mjeseca rada, pokazuje vidljive rezultate koji se jasno mogu vidjeti i osjetiti i na samome terenu, i aktivnosti su pokrenute u mnogo pravaca.

Jedan dio aktivnosti je kozarac.ba, ali vecina aktivnosti radi se direktno na terenu, tako da smo vec sad u situaciji da imamo i previse posla, iako se nekome moze ciniti da se nista ne desava.

Jedan dio tih aktivnosti pokusavamo prezentovati putem ovog medija, ali to je tek mali dio onoga sto se ocekuje i nadam se da cemo i u tom segmentu ubrzo ojacati.

Krenuli smo od malih stvari, prestali smo tracati, ogovarati jedne druge, klonuli se rasprava i tako u korijenu sasjekli mnoge probleme, a po inerciji duhovno i mentalno osnazili i ojacali borbeni duh.

Do juce je bilo tesko staviti cetiri covjeka za isti sto i da imaju zajednicku viziju sta to imaju zajednicko u zivotu, ovdje podno Kozare, ispod Kozarackog kamena, a veceras moramo sastavljati cetiri stola da bi zajedno mogli planirati buduce svlacionice FK Bratstvo:

Ovo je idejno rjesenje buducih svlacionica FK Bratstva, ovaj projekt uradio je za nase Bratstvo, za Kozarac nas Amel Beslagic.

Kozarčanin, koji se u Kozarac vratio iz Hrvatske 2001, nakon osnovne škole u Kozarcu, i završene Islamske gimnazije u Zagrebu, upisuje fakultet arhitekture u Istanbulu.

Na zadnjoj, trećoj godini studija boravio je u Italiji, na razmjeni studenata, nakon toga se vraca u Istanbul i zapošljava se u Birou koji je bio nadležan za Mega projekte, “Viaport marine Istanbul”, te treći aerodrom u Istanbulu, najveci budući u svijetu.

Radeći na tim projektima, ujedno stječe zvanje diplomiranog arhitekte i nedugo nakon toga se vraca u Bosnu i Hercegovinu u svoj Kozarac.

Zadnja 4 mjeseca radi u firmi Cromex u Prijedoru te očekuje papire tehničkog fakulteta u Grazu, gdje, ako Bog da, planira nastaviti školovanje.

Zajedno s njim, na ovom projektu radila je Berina Ramic, njegova djevojka koja se sa porodicom takodjer vratila iz Svicarske u domovinu. Prvo u Sanski Most, a zatim na ognjište u Prijedor.

Nakon završene gimnazije u Prijedoru, upisuje fakultet arhitekture u Banjoj Luci, te već u prvoj godini “seli se” u Graz i tamo završava studije te po završetku upisuje Master na istom Univerzitetu.

Trenutno je u Hamburgu na razmjeni studenata, te joj ostaje još jedan semestar do diplomiranja i stjecanja zvanja magistra.

Zaista, za mene licno, podrska nasem Bratstvu na ovaj nacin, ovih nasih dvoje, obrazovanih, lijepo odgojenih mladih veca mi je nagrada i dar sa neba, nego sama cinjenica da cemo ubrzo imati najbolje svlacionice u ligi 🙂 i konacno obezbjediti nasim mladim fudbalerima maksimalan nivo uslova za rad, trening i edukaciju.

Amel i Berina su optimisti, i vjeruju, prije svega u sebe i svoje sposobnosti, a i vide svijetlu buducnost nase zemlje i maksimalno se zalazu da joj pomognu da konacno krene Pravim putem, sto bi nasi stari rekli na siratul mustekime 🙂

Za realizaciju ovog projekta potrebno nam je 8 000 eura a planirano je da se to uradi u roku mjesec dana u 7. 8. mjesecu ove godine, kao jedan od nasih specificnih ciljeva u rjesavanju nasih problema.

Molim sve Kozarcane, prijatelje FK Bratstvo da nam pomognu da realizujemo ovo, ostvarimo nase ciljeve i rjesimo dio problema koji nas pritisce i ne dozvoljava daljnji napredak i razvoj.

Iskreno vjerujem da je ovo realno i ostvarivo i vise nemam sumnje da ovo necemo realizovati!

Aktuelna su i desavanja oko prijava kandidatskih lista za predstojece izbore za clanove Savjeta Mjesnih zajednica na podrucju Grada Prijedora, o tome smo pisali u zadnjem javljanju.

A pisacemo vise u nekom drugom…

Toliko u ovom…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.