Temperatura u Bosni i Hercegovini od danas u plusu

Nakon dugog hladnog perioda temperatura u Bosni i Hercegovini od danas će napokon ući u plus. Temperatura skoro cijeli januar nije izlazila iz minusa, a u nekim mjestima dostizala je čak i -28°C.

Danas nas ujutro očekuje hladno vrijeme uz umjeren do jak mraz i pretežno oblačno, na sjeveru i istoku ponegdje maglovito. U južnoj polovini zemlje vedro.

Tokom dana na krajnjem sjeveru i istoku magla i niski oblaci se zadržavaju uz hladno vrijeme i temperaturu ispod nule. U ostalim predjelima, pogotovo na planinama, djelimično razvedravanje uz sunčane periode i blagi porast temperature.

Na jugu pretežno sunčano i toplije. Vjetar slab sjeveroistočni i istočni. Najviša dnevna temperatura vazduha od -3°C u maglovitim predjelima, do +3°C u sunčanim, na jugu do 10°C.

Kolovoz je mjestimično vlažan, a zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo puteve u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo putne pravce na području Bijeljine, Orašja, Odžaka, Lašve i Viteza. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekuje se na svim dionicama koje vode prema ski centrima, kao i prema lokalnim izletištima. Vozače koji iz pravca Hadžića planiraju ići prema Igmanu i Bjelašnici obavještavamo da će zbog obilježavanja 75. godišnjice “Igmanskog marša” danas od 10 do 14:30 sati, doći do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-442a Hadžići-Bjelašnica, na dionici od “Brezovače” do “Velikog polja” na Igmanu. Alternativni pravac je Krupac-Bjelašnica.

Zbog radova na dalekovodu, danas od 10 do 15 sati moguće je sporije saobraćanje na magistralnom putu M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik u mjestu Duboki Potok.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.