UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT RTRS-a I SRNE

Znam, reći ćete da je ovo snažna optužba, a pogotovo za naslov jednog teksta. Slažem se, ali kako opisati želju RTRS-a i SRNA-e da nas ubijede da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, savjetnik predsjednika Republike Srpske Marinko Umićević i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović pozvani na inauguraciju novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa?

Kako drugačije opisati novinarstvo ove dvije javne ustanove osim – laganje sa predumišljajem? Svjedoci smo sistematskog i planskog obmanjivanja javnosti da bi se zadovoljio kompleks veličine predsjednika Republike Srpske. Svjedoci smo potpunog urušavanja novinarske profesije i stavljanja javnog RTV servisa u službu vlasti.

Ali to odavno nije ništa novo.

Ne postoji opravdanje za ovakvo ponašanje novinara RTRS-a i SRNA-e osim da su dobrovoljno pristali da više ne budu novinari i postanu patriote i politički agitatori SNSD-a.

Ali ni to odavno nije ništa novo.

Sve je počelo 22. 12. 2016. godine kada su mediji u regionu prenijeli vijest Srpske novinske agencije (SRNA) da je predsjednik Dodik pozvan na “prijem u Vašingtonu povodom inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa”. Demanti iz ambasade SAD-a stiže istog dana, u kojem oni kažu: “Koliko nam je poznato, ambasador BiH u SAD-u, kao zvanični predstavnik te zemlje, biće pozvan na inauguralne događaje. Nije praksa da dobijamo informacije o spiskovima zvanica na mnogobrojne, javne i privatne, događaje koji se dešavaju u vezi sa zvaničnom ceremonijom.”

Nakon toga, Milorad Dodik za Večernje novosti kaže: “Dobio sam poziv da prisustvujem svečanosti polaganja zakletve novog američkog predsednika, akreditacije me čekaju u Vašingtonu. Imam mesto u sedmom redu. Pozvan sam i da prisustvujem Predsedničkom balu, na kome će biti i Donald Tramp. Ako mi odlazeća vašingtonska administracija ne ospori vizu, biću na inauguraciji.” Isto veče, na RTRS-u, Dodik pokazuje “poziv” na inauguraciju koji je, ustvari, poziv na jedan od mnogih balova u Washingtonu koje organizuju različite nevladine organizacije. Upravo to pismo postalo je dokaz da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik lagao.

I dok bi u pristojnoj zemlji nakon ovoga neko na javnom servisu morao da podnese ostavku zbog profesionalnog propusta i svjesnog obmanjivanja javnosti, cirkus se nastavlja prvo oko Dodikove vize, potom je Marinko Umićević zabavljao region svojim glupostima, a onda je SRNA otkrila i pozivnicu na inauguraciju predsjednika Trumpa premijerki Željki Cvijanović i Dodikovoj supruzi.

U toj informaciji moglo se pročitati: “Poziv za posetu Vašingtonu premijer Srpske je dobila od Kongresnog odbora za inauguracione ceremonije, koji je odgovoran za organizaciju ceremonije polaganja zakletve predsednika SAD i svečanosti koje prate inauguraciju, a kojim ove godine predsedava senator Roj Blant iz države Misuri.” Onda smo imali ekskluzivni selfi premijerke Cvijanović i supruge Milorada Dodika, pa onda fotografiju ispred nekog hotela gdje se održavao jedan od tri bala kojem su prisustvovale, i sve tako.

Džaba su upućeni pojedinci objašnjavali da je opštepoznata i ustaljena praksa, može se reći i tradicija, da inauguraciji predsjednika SAD-a prisustvuju samo strani ambasadori. Džaba je ambasada SAD-a u Sarajevu slala zvanične informacije da je na ceremoniju inauguracije kao zvanični predstavnik BiH pozvan ambasador BiH u SAD-u Haris Hrle. Sve je bilo uzalud.

Ova medijska tortura RTRS-a i SRNA-e, tj. ubjeđivanje građana Republike Srpske da Dodik, Umićević i Cvijanovićka idu na inauguraciju, trajala je bez prestanka 30 dana. Izgleda da su se RTRS i SRNA u ovom udruženom i zločinačkom poduhvatu vodili izjavom onog njemačkog ministra propagande Goebbelsa: “Sto puta ponovljena laž postaje istina.” U našem prevodu to bi bilo: “Ne *ebe lijep, već uporan.”

Vidite da naslov nije neprimjeren; neprimjereno je ono što rade RTRS i SRNA.

(S.Puhalo; Analiziraj.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.