Alipasino.Polje

Sjećanje na djecu koja su ubijena dok su se sankala

Danas se navršavaju 23 godine od stravičnog masakra u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada je ubijeno šestero mališana, a povrijeđeno njih još šestoro. Djeca su stradala dok su se sankala.

Prije četiri godina o ratnom stradanju djece u Sarajevu, na suđenju Ratku Mladiću u Haškom tribunal svjedočio je Muhamed Kapetanović. On je kao desetogodišnji dječak bio teško ranjen.

U granatiranju Alipašinog Polja u januaru 1994., koje je odnijelo šest dječijih života, Muhamed je izgubio šestoro drugova i drugarica.

Krvave sanke

Tog kobnog dana ubijeni su Indira Brković (1982), Jasmina Brković (1989), Mirza Dedović (1986), Danijel Jurenić (1983), Nermin Rizvanović (1981) i Admir Subašić (1986).

Muhamed Kapetanović je u haškoj sudnici, kao svjedok Tužilaštva, govorio o 22. januara 1994. godine, kada je izašao ispred zgrade u tadašnjoj Cetinjskoj ulici da se na snijegu poigra s trojicom nešto starijih drugova – Danijelom Jurenićem i braćom Ahmethodžić, Admirom i Elvirom.

U jednom trenutku smo čuli eksploziju i počeli da bježimo, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a Elvir, Admir i ja bili smo teško ranjeni. Danijel je bio neposredno iza mene i kad sam se okrenuo, vidio sam da mu je geler odrubio glavu, posvjedočio je Kapetanović.

Kako je rekao, Danijel Jurenić tada je imao 11 godina. Muhamed je kazao da je poslije eksplozije pokušao da ustane, ali nije mogao zbog rana. Potom su došli njegov otac i drugih ljudi te prebacili nastradalu djecu u bolnicu.

Prema optužnici protiv Mladića, u naselju Alipašino Polje su 22. januara 1994. tri minobacačke granate koje su pale na ulice Cetinjsku i Klare Cetkin ubile šestoro, a ranile petoro djece i odraslih.

Tužioci su u sudnici prikazali snimak beživotnih dječijih tijela u mrtvačnici, okrvavljenog snijega i sanki na mjestu zločina. Poslije izjave njegovog oca, na snimku se mogao vidjeti i desetogodišnji Muhamed Kapetanović, kako, uprkos teškim povredama vilice i noge, iz bolničkog kreveta opisuje šta se dogodilo:

“Išli smo se klizati kad je najedanput pala granata. Kad smo počeli bježati Danijel i ja, granata je pala među nas i Danijela je ubila na mjestu, a mene je ranila na četiri mjesta.”

Muhamed Kapetanović je rekao da je njegovom drugu 12-godišnjem Admiru Ahmethodžiću tada u bolnici amputirana lijeva noga ispod kuka, dok je njegov 14-godišnji brat Elvir zadobio teške povrede lijeve noge.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićeva odbrana sugerisala je da pravi cilj granata nisu bila djeca, nego obližnja “komanda” Armije BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.