Pojačan oprez vozači: Zbog niskih temperatura moguće formiranje poledice

U u Hercegovini i zapadu Bosne danas će preovladavati vedro. U ostatku Bosne magla i niska naoblake, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature od -6 do 0, na jugu od 6 do 11 stepeni.

U Kozarcu nakon pretežno oblačnog jutra, postepeno razvedravanje. Dnevna temperatura oko -1 stepeni.

Uz stabilne vremenske prilike, ugodnije će biti u Hercegovini i na zapadu zemlje, dok bi u unutrašnjosti duže zadržavanje magle i niske temperature, mogli uzrokovati poteškoće meteoropatima i hroničnim bolesnicima.

Zbog niskih temperatura ovoga jutra moguće je formiranje poledice pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Posebno izdvajamo dionice u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima: Ključ-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Bosansko Grahovo-Bosanski Petrovac i Livno-Mrkonjić Grad.

Magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo putne pravce Konjic-Mostar i Prozor-Jablanica, kao i puteve na širem području Sokoca, Kupresa, Bosanskog Grahova, Doboja i Bijeljine.

Na planinskom prevoju Borova Glava na putnom pravcu Livno-Šuica, vozače upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz. Na dionicama kroz usjeke skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

– Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila – saopćeno je iz Informativnog centra BIHAMK-a.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.