KOZARAC-Jutarnji trač…


Nafaka je u ranom ustajanju, i svaki put kada se pocnem plasiti za nafaku sjetim se hadisa u kojem se kaze: “Kada bi ste se svi oslonili na Allaha onako kako treba da se oslonite, On bi za vas uistinu osigurao opskrbu kao što to čini za ptice, koje se ujutro probude gladne, a vraćaju se site u sumrak.”, i zaista to me vrati na Pravi put, i oslobodi me te brige.

Novi dan, nova nafaka, tako je slicno i sa ovim Jutarnjim tracevima, nikada ne znam o cemu cu sutra pisati, iako se nekada i po sedam dana pripremam za neki tekst.

Za ovaj jutarnji se vec duze vrijeme pripremam, i u stvari ovo je jedna od tema koja ce sigurno biti aktuelna u duzem narednom periodu i koja treba da nas ujedini u zajednickom cilju.

Rijec je naravno o nasim vatrogascima i izgradnji vatrogasnog doma u Kozarcu.

Prije više od deset godina tačnije u novembru 2006., vratili smo se iz Austrije s najvećom donacijom koja je do tada stigla u Kozarac nakon rata. O tome smo nedavno pisali Otrgnuto od zaborava da se podsjetimo na te dane.

Noc prije polaska, iz Austrije za Kozarac, Mustafa Fazlic i ja sjedili smo dugo i razgovarali o tome sta nas sve ceka u daljnjem radu. Povratka vise nije bilo, treba da idemo u Kozarac sa pet vatrogasnih vozila, i to ce na neki nacin napraviti sliku kod naroda da Kozarac ima vatrogasce, a u stvari prava slika je bila da problemi i izazovi tek predstoje, jer u biti bila su to samo prazna vozila, a za daljnje aktivno djelovanje bilo je potrebno imati vise toga.

Tu noc smo definisali nekoliko stvari koje se trebaju rijesiti, obuka dobrovoljne jedinice, nabavka licne i skupne opreme, ulazak u budzet Grada Prijedora i na kraju izgradnja vatrogasnog doma.

Za ovih deset godina aktivnog djelovanja, mozemo istaci da smo uspjeli, u hodu, uz intervencije, rijesiti skoro sve tada zacrtane ciljeve, osim ovoga posljednjeg a to je da imamo nas vatrogasni dom.

Uz podrsku nasih sugradjana, nasih potpomazuci clanova, drustvo aktivno zivi i radi punih deset godina, preko 70 aktivnih clanova proslo je obuku i steklo zvanje vatrogasca, nabavljena je licna i skupna oprema, uspostavljena dobra saradnja sa Vatrogasnim Savezom RS.a od koga je doslo pomoci blizu 150 000 KM, usli smo u (kakav-takav) budzet grada Prijedora, dobili jos dvoje vozila, prosjecno ima 50 intervencija godisnje i aktivno ucestvuje u drugim drustvenim dogadjajima, sve su ovo vidljivi i mjerljivi rezultati koji su se postigli i jedan su od razloga zasto trebamo svi zajedno, cijela lokalna zajednica da podrzimo dalje nase vatrogasce, odnosno da izgradimo vatrogasni dom

Kozarac njeguje dugu tradiciju vatrogastva, 125 godina je u nasim genima, i u tom dugom periodu veliki broj porodica bio je vezan uz vatrogasce a generacije su odgajane i rasle uz vatrogasni dom, pumpe i brentace.

Clan sam vatrogasnog drustva od svoje 10. godine, krenuo sam kao pionir A na brentaci, prosao pionire B, omladince…

Tu sam se naucio kolegijalnosti, timskom radu, bitnosti svakog u jedinici, da ako jedan padne da svi gubimo, tu sam se naucio aktivizmu, radu za lokalnu zajednicu, redu i disciplini…

Vatrogasni dom, prije rata, bio je jedno od kultnih mjesta u carsiji, tu se okupljalo, igralo bele, saha, stonog tenisa. Jedno vijeme organizovalo se disko veceri i danasnja Groznica subotnje veceri najbolje evocira uspomene na ta vremena. Tu je stigao i prvi bilijar, sa kicom, u carsiji…

Vjerujem da bi se knjige mogle napisati o nasem vatrogasnom drustvu i svemu onome sta je ono predstavljalo u Kozarcu prije rata, a evo i u ovome poslijeratnom periodu.

Sve su ovo razlozi zbog kojih treba da cuvamo nasu tradiciju, i da pomazemo nase vatrogasce, ali najveci i najbitniji razlog jeste nasa BEZBJEDNOST, kako nasih zivota, tako i nase imovine. Bezbjednost je prioritet a vatrogasci su sigurno jedni od onih koji se za nju brinu.

Govoreci o Vatrogasnom drustvu nevescu ovom prilikom i ajet koji nam najdirektnije moze pokazati koliko je opravdan govor o ovoj temi:

“…ako neko bude uzrok da se neciji zivot sacuva,- kao da je svim ljudima zivot sacuvao.” (El-Maide, 32)

Ne treba objasnjavati o cemu nas Allah uci u ovome ajetu. jasno nam je da podupiruci vatrogasno drustvo mozemo veoma lako biti oznaceni kao uzrok koji ce neciji zivot sacuvati a time zasluziti nagradu kao da smo sve ljudske zivote sacuvali.

Isto tako, ne smijemo dozvoliti kolektivnu krivicu, odnosno stradanje nekog, jer je to pojedinacna odgovornost svih nas.

Pored zivota svi znamo da vatrogasci stite nas imetak, a poznato nam je da je Muhammed a.s. na svome poslijednjem govoru na Arefatu rekao, izmedju ostaloga, slijedece:”…Neka sigurnost vasih zivota i imovine bude sveta i neprikosnovena kao sto su sveti ovaj dan (dan Arefata) i ovaj mjesec (mjesec hadza).

Sve navedeno, trebalo bi da bude jasan pokazatelj, zbog cega je Vatrogasno drustvo Kozarac bitno u Kozarcu i zbog cega je nasa zajednicka duznost da pomognemo i podrzimo nase vatrogasce.

Imate priliku, ovih dana, gledati koliko je samo posla oko ciscenja snijega oko dva vozila. Treba istaci da su ostala vozila parkirana u zatvorenemo prostoru u jednom dijelu hale gdje je smjestena Nova Ivancica, i to zahvaljujuci nasim Softicima koji su dali prostor na koristenje, ali da zbog povecanja proizvodnje, ubrzo taj prostor vise nece biti slobodan i vozila ce morati biti na otvorenom.

Zbog toga je takodjer, izgradnja doma postala prioritetna, kako bi zastitili i sacuvali opremu koju posedujemo, i bili jos efikasniji u intervencijama.

Ove godine, planira se krenuti sa izgradnjom doma, vjerujem da ce se uskoro ta akcija javno pokrenuti, i iskreno se nadam da cemo naci snage i mogucnosti da ovaj projekat, koji je vazan i znacajan za sve nas, izguramo do kraja.

Ovaj dom je ujedno prilika da se ujedinimo oko zajednickog cilja, a nasi vatrogasci to sigurno zasluzuju a nasa bezbjednost je briga i obaveza sviju nas.

Selam Kozarac…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.