U Kozarcu oblačno sa slabim snijegom prije podne

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će padati slab snijeg koji će do poslije podnevnih sati većinom prestati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

– Vjetar u većem dijelu zemlje slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera.U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jak vjetar koji će krajem dana oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -9 i -3, na jugu zemlje od 1 do 5 stepena Celzijusa.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -6 i -2, na jugu zemlje od 4 do 8 stepeni Celzijusa. U Kozarcu oblačno sa slabim snijegom prije podne. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -6, a najviša dnevna temperatura zraka do -3 stepena Celzijusa, navodi se u saopćenju.

Zbog nepovoljne vremenske situacije, obustavljen je saobraćaj na dionici regionalnog puta R-419 Posušje-Blidinje. Zbog snijega i sniježnih nanosa, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona na putnim pravcima: Sarajevo-Rogatica (preko prevoja Romanija), Glamoč-Mlinište i Drvar-Bosanski Petrovac, saopćeno je iz BIHAMK-a.

– Na putnim pravcima Koprivnica-Kupres-Livno i Trnovo-Dobro Polje (prevoj Rogoj) obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

I na ostalim dionicama u Bosni upozoravamo na zasnježen i mjestimično zaleđen kolovoz. U Hercegovini se vozi po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, uz povremeno jake udare vjetra.

Zbog jakog vjetra koji stvara snježne nanose skrećemo pažnju na putne pravce Ripač-Bosanski Petrovac-Lanište, Bosanski Petrovac-Drvar, kao i na puteve na područkju Kupresa, Livna, Tomislavgrada, Bosanskog Grahova, Posušja i Glamoča. Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.
Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna na svim putevima.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. Također, zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.
Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Teslić-Kotor Varoš, zbog deminiranja terena u mjestu Rujevica, radnim danima od 08 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-5
Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-6
Čapljina-Studenci (raskršće sa R-425 u naselju Trebižat), zbog radova na rekonstrukciji raskršća, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-6.1
Prolaz kroz Mostar – zbog radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara, od raskrsnice Šemovac do raskrsnice kod Doma zdravlja, saobraća se izmjenjenim režimom saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.
M-14
Srbljani-Bosanska Krupa, zbog čestih saobraćajnih nezgoda i izraženih oštećenja, ne preporučuje se kretanje ovim magistralnim putem. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.
M-17
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
Žepče-Nemila (petlja Žepče), zbog sanacionih radova saobraćaj se u smijeru Žepča odvija obilaznicom, dok se u smijeru Nemile odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-19.3
Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09 do 10 sati i od 14 do 17 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-435 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.
R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti, dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestovo.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.