Šušnica: Dodik sprema hibridni rat

Kulturolog Srđan Šušnica tvrdi da je postrojavanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na obilježavanju Dana RS-a, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, simbolički i politički indikativno jer je, prema njemu, 9. januar dan državnog udara.

“To je dan kada je jedna garnitura političara bosanskih Srba, vođena kleronacionalističkom politikom, odlučila da sruši ustavni poredak BiH. Mislim da političari bosanskih Srba nikako ne žele da shvate i da narodu objasne da 9. januar ustvari predstavlja simbol devetojanuarske, preddejtonske, Republike Srpske – zločinačke tvorevine, nelegitimne, pobunjeničke, nelegalne tvorevine za koju je dokazano da je nastala u namjeri da genocidom i etničkim istrebljenjem ukloni nesrbe i proglasi na jednom dijelu teritorije BiH srpsku tapiju. To je Dodik i nedavno rekao u svom intervjuu za Kurir”, ističe Šušnica u intervjuu za Al Jazeeru.
‘Nastavak separatističke politike’

Prema njegovom mišljenju, sam je taj događaj velika provokacija ne samo za Bosnu i Hercegovinu i njene građane nego i za NATO.

“Mislim da se u narednom periodu mogu očekivati nastavci ove separatističke politike. Morate biti svjesni da je u RS-u Dodikov režim učinio sve pripreme za hibridni rat. Sve nadležnosti koje ima BiH paralelno su postavljene u RS-u. Sve, osim vojske. Mi ovdje imamo paradiplomatsku mrežu, paraobavještajnu mrežu… Mislim da se ovo postrojavanje Oružanih snaga može iskoristiti kao povod Dodikovom režimu da počne pripreme za stvaranje nekog zaštitnog korpusa ili pomoćne policije”, kaže on.

Sin Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske optuženog za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, također je danas bio na bini tokom obilježavanja Dana RS-a. Šušnica kaže da je to poruka beskompromisnog nacionalizma, koji u novim globalnim odnosima traži svoju šansu da sprovede ono što nije mogao 1992. i 1995. godine.

“Ovdje je već sve spremno za jedan hibridni rat. Čeka se samo jedan konkretna materijalna podrška i mig Vladimira Putina da Dodik gurne Balkan u jedan novi sukob. Ovu poruku trebaju da čitaju zapadni političari. A to je poruka da sa Dodikom nema dogovora i kompromisa. Nedostatak kompromisa kod bosanskih Srba leži u ideološkoj postavci, koja ih tjera u sve veću izolaciju”, kaže Šušnica.

(Al Jazeera)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.