Ekstremno niske temperature

U većem dijelu Bosne i Hercegovine je osvanulo ledeno jutro, a na Sokocu je jutros u 8 sati izmjereno -28 stepeni, što ga ujednom čini i najhladnijim mjestom u zemlji. Za područje Višegrada i Foče izdato je crveno upozorenje zbog ekstremno niskih temperatura.

Ekstremno niskim temperaturama se smatra minimalna temperatura u nižim predjelima od -20 do -16 stepeni celzija, a u višim predjelima ispod -20 stepeni.

Za ostale dijelove BiH, upaljen je narandžasti meteoalarm.

Nakon što je prethodnih nekoliko dana u većem dijelu BiH zabilježen sibirski val niskih temperatura, jutros su zabilježene još niže temperaturne vrijednosti.

Tako je jutros prema podacima Federalnog hidrometeorološkog (FHMZ) BiH u Bugojnu izmjereno -26 stepeni, slijede Han Pijesak i Zenica -24, Bjelašnica -23, Sarajevo, Ivan Sedlo i Doboj -22, Tuzla – 21, Čemerno i Bijeljina -20, Srebrenica – 18, Sanski Most -16 stepeni celzija.

U jedinom bh. gradu na moru, jutros u 8 sati izmjereno je -6 stepeni celzija.

Danas će na sjeverozapadu Bosne preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno i ponegdje sa slabim snijegom. U ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevne temperature od -12 do -6, na jugu od -5 do 0 stepeni celzija.

Jučer su zbog izrazito niskih temperatura, širom naše zemlje zaledile rijeke i jezera.

Zbog izrazito niskih temperatura, vozači se upozoravaju na moguću poledicu na kolovozu. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu, ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnog materijala.

Ugaženog snijega na kolovozu ima u višim planinskim predjelima centralne i zapadne Bosne.

– Posebno izdvajamo putne pravce: Kupres-Tomislavgrad, Livno-Tomislavgrad, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar, gdje jak vjetar stvara sniježne nanose. Na mjestimično jake udare vjetra, upozoravamo i u južnim krajevima naše zemlje. Vozače molimo da voze maksimalno oprezno, kao i da vožnju prilagode uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila – saopćeno je iz Informativnog centra BIHAMK-a.

Granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) je zatvoren za teretna vozila. S obzirom na to da je na području Crne Gore na dionici Šćepan Polje-Plužine-Nikšić zabranjeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, za ova vozila ne preporučuje se korištenje GP Hum.

Pojačan je promet vozila na graničnim prelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška na izlazu iz naše zemlje. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.