U Bosni i Hercegovini danas umjereno do pretežno oblačno i hladno

U našoj zemlji danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti do kraja dana i u večernjim satima.

Povremeno i sa slabim snijegom na sjeveru, sjeveroistoku Bosne, kao i na jugoistoku Hercegovine.

Vjetar u Bosni slab zapadni, a u Hercegovini slaba bura. Dnevne temperature od -12 do -5, na jugu od -2 do 3 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatura oko -10 °C.

Ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje.

Izdvajaju se putni pravci: Olovo-Kladanj, Tuzla-Bijeljina, Prozor-Gornji Vakuf, Bugojno-Novi Travnik, Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, kao i puteve na području Doboja, Bosanskog Broda, Orašja i Odžaka. Regionalni put Kifino Selo-Ulog, preko prevoja Morine još je neprohodan, a snijega na kolovozu ima na putevima na području Doboja, Broda i Posavine, kao i preko planinskih prevoja.

Zbog izrazito niskih temperatura moguće je formiranje poledice na kolovozu, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez. Posebno se izdvajaju dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Ekipe putnih službi vrše posipanje, ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnog materijala.

Mole se vozači za maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila. Granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) je zatvoren za teretna vozila. S obzirom da je na području Crne Gore na dionici Šćepan Polje-Plužine-Nikšić zabranjeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, za ta vozila ne preporučuje se korištenje GP Hum.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na tim prelazima tokom dana saobraća usporeno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Zbog niskih temperatura upozoravaju se vozači na poledicu, a na dionicama cesta preko planinskih prijevoja na mjestimično ugaženi snijeg na kolniku. Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Zbog radova na autocesti E-661 Banja Luka – Gradiška, za sav promet zatvorena je petlja „Mahovljani“. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili M-16. Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na: – M-5 Ključ – Mrkonjić Grad, – M-6 Čapljina – Studenci, – M-6.1 Prolaz kroz Mostar (od raskrižja Šemovac do raskrižja kod hotela “Ero”), – M-17 Žepče – Nemila (petlja Žepče), – M-18 Priboj – Simin Han, Kladanj – Vitalji. Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji na: – M-4 Teslić – Kotor Varoš (u mjestu Rujevica), – M-19.3 Rogatica – Ustiprača (u mjestu Dub).

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.