Pripadnici OSBiH ne smiju učestvovati na obilježavanju Dana RS-a

Komandant NATO-ovog štaba u Bosni i Hercegovini, brigadna generalica Vojske SAD-a Giselle Wilz, izjavila je da nijedan pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne smije učestvovati na obilježavanju 9. januara, Dana bh. entiteta Republika Srpska.

Ona je za novinsku agenciju Patria istakla da je institucionalni i pravni okvir jasan.

Sistem pukova, navela je, uključujući i Treći (RS) pješadijski puk, uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih naslijeđa i tradicija.

“U skladu sa dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandiranja, koji je definiran zakonima i propisima u oblasti odbrane”, kaže Wilz.
Zakon štiti ustavni poredak Bosne i Hercegovine

Dodaje da je ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš bila u pravu kad nije odobrila učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u aktivnostima 9. januara.

Wilz kaže da su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine položili zakletvu da će braniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

“Osim toga, Zakon o odbrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu sa dužnosti. U ovom trenutku učešće bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u bilo kojem dijelu programa Dana RS-a 9. januara predstavljalo bi kršenje Zakona o odbrani: prema zakonu, te osobe podlijegale bi disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci mogli bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, zaključila je Wilz.

Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovat će u organizaciji 9. januara, Dana RS-a, potvrđeno je ranije iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo odbrane odobrit će učešće Vojnog orkestra – bend Banja Luka u ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine, između ostalog, u odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske RS-a, Narodnooslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bez konsenzusa

Prеdsјеdništvо Bosne i Hercegovine nа 46. vаnrеdnој sјеdnici u petak u Sarajevu rаzmаtrаlо je učestvovanje Тrеćеg pјеšаdiјskоg puka Оružаnih snаgа Bosne i Hercegovine u аktivnоstimа pоvоdоm Dаnа RS-a.

Prеdsјеdаvајući Prеdsјеdništvа Мlаdеn Ivаnić prеdlоžiо је pоtpunо učеšćе Тrеćеg pјеšаdiјskоg pukа u аktivnоstimа u vеzi sa Dаnоm RS-a, dоk је člаn Prеdsјеdništvа Bаkir Izеtbеgоvić biо prоtiv bilо kаkvе upоtrеbе pripаdnikа Оružаnih snаgа Bosne i Hercegovine u оvim аktivnоstimа.

Оdlukа о učestvovanju Тrеćеg pјеšаdiјskоg pukа niје dоnеsеnа zbоg nеdоstаtkа kоnsеnzusа.

Izvor: Agencije

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.