Snima se film posvećen reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci

Uskoro počinje snimanje dokumentarnog filma posvećenog državnoj reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, pod nazivom „Ranjeno zlato“. Oni ranjeni u ratu, postali invalidi ne svojom voljom, u miru su vodeći svjetski i evropski olimpijski prvaci u sjedećoj odbojci. Osvojili su skoro sve što se može osvojiti. Borili se u ratu, bore se i u miru. Za njih je sjedeća odbojka više od sporta. Od 1999. godine neprekidno su evropski prvaci Evrope u sjedećoj odbojci.

Za mnoge ranjene dječake i muškarce je sjedeća odbojka bila izlaz da se oslobode izolacije, da se bave sportom i ponovo nađu svoje mjesto u društvu.

Autori filma žele prikazati borbu i želju za uspjehom igrača bosanske reprezentacije u sjedećoj odbojci. Kroz tri do četiri ljudske priče biti će prikazan njihov svakodnevni život. Glavni akcenat filma je na igračima nacionalnog tima koji su bili djeca prilikom ranjavanja tokom i poslije rata.

„Ranjeno Zlato“ je film o ranjavanju, a neke rane nisu vidljive, o uspješnom životu pored svih fizičkih i psihičkih teškoća. O pobjedama trauma i izdizanju van svojih mogućnosti. O ratu i miru, o sportu i uspjesima, o bolesti i prijateljstvu.

Snimanje će se odvijati u BiH, a autori Mustafa Hadžiibrahimović i Sanne Vermaas će nastojati filmski prenijeti sportsku strast i predanost igri na gledaoce.

Mustafa Hadžiibrahimović je novinar i autor dokumentarnih filmova. 1994. godine odlazi kao bosanski izbjeglica u Holandiju. Nakon studija novinarstva radio je kao urednik i novinar za razne emitere i programe. Autor je nekoliko kratkih i dugih dokumentaraca u zemlji i inozemstvu, među kojima su povratak u Brčko, Zemlja nestalih i Neki drugi svijet.

Sanne Vermaas sa svojom filmskom produkcijom do sada ponudila raznolik spektar filmova.

Oni koji su u mogućnosti mole se da podrže ovaj projekt, a više informacija nalazi se na stranici OVDJE

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.