Bosna i Hercegovina – očima ljubavi Samira Sinanovića

Danas je u Kozarcu bio umjetnički fotograf iz Sanskog Mosta Samir Sinanović, autor Fotomonografije “Bosna i Hercegovina-očima ljubavi” koja je početkom decembra promovisana u prepunoj sali Sarajevske vijećnice

Fotomonografija „Bosna i Hercegovina-očima ljubavi“,jedinstveno je djelo koje na neobičan način ilustruje ljepote naše zemlje. U cilju promocije pozitivnog imidža BiH, fotomonografija prati tok pet velikih rijeka Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve, priča priču o Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi bez entiteta, kantona, bez naglašenih nacionalnih obilježja i svih drugih mnogobrojnih tereta današnjice.

Samir i ja smo dugogodišnji prijatelji, braća i po vjeri i po oružju i puno toga smo prošli zajedno, zbog toga mi je teško opisati ponos zbog njegovog uspjeha, i biti objektivan u predstavljanju ove Fotomonografije, koju toplo preporučujem svima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu i koji gaje ljubav prema njenim ljepotama.

Autor Samir Sinanović je sedam godina vrijedno radio na ekskluzivnim fotografijama i jedinstvenom projektu na koji je uloženo više od 60 sati avioletova. Za to vrijeme obišao je Bosnu i Hercegovinu uzduž i poprijeko, uradio na hilljade fotografija prekrasne prirode, kulturno istorijskih znamenitosti, gradova, naselja i ljudi koji žive na ovim prostorima.

Djelo je upotpunjeno autorskim tekstovima koje potpisuju istaknuti domaći književnici i naučni radnici.

„Činjenica da premalo poznajemo sebe, svoje porijeklo, tradiciju, kulturu, običaje i kulturno historijsko i prirodno naslijeđe, ukazuje na potrebu za ovakvim projektom koji bi inspirisao kako pojedince, tako i grupe, ali ponajviše zvanične institucije iz sfere obrazovanja, kulture i turizma, da više sarađujemo, komuniciramo, putujemo i volimo širom Bosne i Hercegovine.“, istakao je univerzitetski profesor Enes Duraković, jedan od promotora ovog djela.

Tekstovi koje sadrži fotomonografija prevedeni su na engleski jezik.

U projektu su učestvovali i Narcis Drocić, autor snimaka vrlo rijetkih ptica, Predrag Zec i Ismet Bešić su fotografi i tehnička podrška redakcije, Eniz Bajrić, zatim savjetnica za komunikacije Amila Saleš, a Damir Midžić potpisuje grafičko oblikovanje i dizajn. Fotomonografiju je štampao Grafotisak, a izdavač je Kalem.

Fotomonografija “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” jedinstvena je predstavnica Bosne i Hercegovine, a Dževdet Tuzlić, moderator promocije, zaključio je da je fotmonografija “kao ona sevdalinka ‘Da sam ptica’, pri čemu je Sinanović bio ta ptica, iz neobičnog ugla posmatrao je BiH, a vodio ga je šum rijeke, uzdah planine”…

Ova Fotomonografija je zaista svjedočanstvo velikih i trajnih vrijednosti ove zemlje i daje primjer djela nastalog u kreativnoj suradnji.

Promocija ovoga dijela u Kozarcu, najvjerovatnije će se organizovati u sklopu naredne manifestacije Dani Kozarca, a knjiga se vec od danas moze kupiti i u Kozarcu. Svi zainteresovani za ovu vrijednu Fotomonografiju mogu se obratiti ovdje ili na mail:svabo@kozarac.ba, radi vise informacija.

Knjiga čija će vrijednost vremenom samo rasti!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.