Halepo Sirija

Pobunjenici u Alepu čekaju evakuaciju, civili strahuju da će se likvidacije nastaviti

Pobunjenici se pripremaju da napuste istočni dio Halepa u okviru dogovora koji bi mogao okončati četverogodišnju borbu u ovom sirijskom gradu. Vladini autobusi su ušli u taj dio grada, ali evakuacija kasni.

Rusija, koja je ključni partner predsjednika Bashara al-Assada, kazala je da je okončala vojnu akciju. Stanovnici su kazali da od tada nije bilo borbi. Rusija je objavila i kako su vladine trupe vratile kontrolu nad posljednjim dijelom grada koji su držali pobunjenici.

Nakon višemjesečnih borbi pobunjenici su bili “zbijeni” na vrlo malo područje. Novost o evakuaciji stigla je u utorak nakon što je UN izvijestio o ubijanju koje vrše provladine snage. Više od 82 civila su brutalno ubijena, a mnogo ih je poginulo. UN je kazao kako su sirijska vlada i njeni partneri Rusija i Iran odgovorni za ratne zločine na tom prostoru. Rusija i Sirija su negirale ove izvještaje.

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin kazao je kako će evakuacija početi u narednih nekoliko sati, a da civili mogu ostati, otići na sigurnija mjesta ili u humanitarna skloništa.

“Niko neće povrijediti civile”, rekao je Čurkin.

Ipak, pobunjenici su rekli da će i civili biti uključeni u egzodus. Planirana
evakuacija nije počela kako je trebalo, a provest će se kroz prolaz Ramouseh na jugu do provincije Idlib koju drže pobunjenici. U prvoj grupi preći će 70 povrijeđenih osoba i njihovi članovi porodice, što će biti ukupno 150 ljudi.

Kada su vladine snage ušle u grad, Bijele kacige tvitale su da su srušene zgrade i ulice pune tijela te da je dosta ljudi zarobljeno, a da im se ne može pomoći.

“Govorim svijetu uživo iz istočnog dijela Alepa. Ovo je moj posljednji momenat kada ću umrijeti ili nastaviti živjeti”, napisala je sedmogodišnja Bana Alabed.

Direktor bolnice Al-Quds Hamza al-Khatib kazao je za CNN kako je počinjen veliki broj egzekucija, da su djeca ubijana i da ne mogu sahraniti svoje mrtve.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.