besiktas-explosions

Stotine uhapšenih nakon napada u Istanbulu

U dvostrukom bombaškom napadu u najvećem turskom gradu porastao je na 44 osobe, među kojima je 36 policajaca.

Broj poginulih u dvostrukom bombaškom napadu u Istanbulu porastao je na 44 osobe, među kojima je 36 policajaca. Nakon što je odgovornost za napad preuzeo ogranak Radničke partije Kurdistana, turska policija uhapsila je nekoliko stotina zvaničnika Narodne demokratske stranke, kurdske opozicione stranke koju vlasti povezuju s PKK-om.

Ukupno 235 osoba uhapšeno je u racijama policije širom Turske, zbog moguće povezanosti s kurdskim militantima, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova. Predsjednik zemlje Recep Tayyip Erdogan je, tokom posjete pripadnicima policije za razbijanje demonstracija, koja je i bila meta napada, poručio da ne smiju odustati od borbe protiv, kako kaže, terorizma.

“Ne ustručavajte se da koristite svoje ovlasti u borbi protiv terorizma. Koristite ih. Ako pokažete milost prema tiraninu, bit ćete potlačeni. Nikad ne pokazujte milost tiraninu. Učinite sve što je potrebno, posebno ako je riječ o teroristima”, dodaje.

Mnogi od uhapšenih bili su i članovi HDP-a. Glasnogovornik stranke Ayhan Bilgen kaže da su njihovi članovi hapšeni širom Turske.
Narušeni odnosi s EU-om

“Nema nikakvih optužnica. Oni govore o pisanjima na društvenim mrežama. Ako se takva pisanja mogu smatrati dokazima, onda oni ne mogu biti uništeni, jer su ih mnogi ljudi već podijelili na svojim profilima. Osim toga, to su demokratske političke aktivnosti. Ne možete za to hapsiti ili privoditi ljude. Ako postoje optužnice, mogu pokrenuti istragu i pozvati naše prijatelje da svjedoče. Naši stranački zvaničnici nigdje ne bježe”, dodaje.

Napad u Istanbulu i hapšenja dolaze u vrijeme narušenih odnosa između Turske i Evropske unije. Evropski zvaničnici izrazili su saučešće i podršku Turskoj, ali su pozvali da reakcija vlasti bude u skladu s vladavinom prava. Među onima koji su upozorili Tursku je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Izrazila sam saučešće turskom predsjedniku Erdoanu jučer, nakon užasnog i apsolutno neprihvatljivog napada u Istanbulu. To je tragična situacija, posebno za one koji rade na održavanju sigurnosti. Sve mjere koje se odnose na istragu tog događaja trebaju biti provedene na osnovama vladavine prava i moraju biti srazmjerne. To važi za svaki incident, ali ovaj je ipak bio izuzetno dramatičan”, dodaje.

Turske vlasti od ranije drže u pritvoru određeni broj pripadnika HDP-a, zbog sumnji u povezanost s PKK-om.

Izvor: Al Jazeera

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.