Arhiva BiH

Porodični album naroda u BiH: Državni arhiv decenijama čuva najvrijednije blago

Povodom 69.godina postojanja Arhiva Bosne i Hercegovine, večeras je u Domu Oružanih snaga u Sarajevu upriličena svečana Akademija, na kojoj je kratko prezentiran rad institucije koja čuva porodični album naroda BiH.

Arhiv BiH

Uz dobrodošlicu gostima i čestitkama arhivskim radnicima koji uvijek rade u tišini, direktor Arhiva BiH Saša Klepić je ukazao na značaj koji ova institucija ima u očuvanju kulturno-historijske baštine naroda BiH.

Istakao je da je u vrijeme visoke tehnologije moguće osavremeniti rad i biti na usluzi srodnim institucijama u BiH, ali i inostranstvu, te da je digitalizacija arhivske građe projekt koji se provodi svugdje u svijetu, te da se i arhivi u BiH moraju uklopiti u savremeno poslovanje.

“Pokazalo se da nam je mikrofilmovanje građe pomoglo da bez velikih posljedica prevaziđemo i nemili događaj kada je zapaljen dio Arhiva. I bez ovih nepredviđenih i ekstremnih situacija, neminovno je osavremeniti pristup arhivskoj građi i provesti proces digitalizacije”, naglasio je Klepić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je kazao da ozbiljne zemlje arhivima daju veliki značaj, jer su svjesni činjenice da se u tim depoima nalazi historija te zemlje i naroda koji tu žive.

Istakao je da je velika stvar da Arhiv BiH funkcionira već 69 godina, a posebno u savremenim uslovima, funkcionira bez velike političke bitke, te stoga Arhivu BiH treba stvarati uslove da nastavi dalje da radi, da sakuplja građu i da je čini dostupnom svima.

“Živimo u turbulentnim vremenima u kojima svako od nas ima vlastitu ocjenu, ali i pravu ocjenu dat će ljudi koji će jednoga dana nezavisno od svega što se sada događa, sjediti u arhivima, čitati dokumente, pratiti odluke i biti prave sudije tog nekog vremena, u kom mi danas živimo. Arhiv treba da ima dobre uslove da radi”, istakao je Ivanić.

Prisjetio se i toga da je dobar dio njegove porodice radio u arhivima a od oca je slušao o značaju arhiva, te izrazio nadu da će svako ponaosob, ali i institucionalno, doprinositi i dati adekvatnu podršku i značaj arhivima kako bi imali uslove da rade.

Također je i zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto, uz iskrene čestitke arhivarima ukazala na značaj arhiva, te podsjetila da je Arhiv BiH osnovan 1947. godine, te uprkos tome što je bh. povijest bila obilježena ratovima u kojima je stradala i arhivska građa, ipak je velika arhivska građa sačuvana.

Arhiv BiH Izgorijo

Dodala je da je obaveza bh. institucija u buduće odgovarati na zahtjeve arhivara.

Svečanoj akademiji u povodu 69. godina postojanja i rada Arhiva BiH prisustvovali su brojni predstavnici kulturnog, vjerskog i političkog života BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predstavnici Predstavničkog doma BiH, diplomatskog kora u BiH, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, direktori arhiva iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije.

U okviru svečanosti, upriličena je i izložba pod nazivom “Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH”, na kojoj su izložene različite izvorne forme pečata, štambilja i žigova ili matrica u kojima se očituju ljepote pečatoslovlja, a svaki na svoj način svjedok je nenadmašive važnosti kroz historiju.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.