Franjo Tuđman

Prije 17 godina umro je Tuđman, u Hrvatskoj se još uvijek nerado spominje njegova ratna uloga u BiH

Prije 17 godina umro je Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske. Njegovo ime, tvrde analitičari, nikada nije bilo življe u hrvatskoj javnosti kao proteklih mjeseci.

Tuđmana u Hrvatskoj poštuje i ljevica i desnica. Ako ga i kritikuje, ljevica mu zamjera uglavnom zbog loše ekonomije u zemlji koju je ostavio iza sebe.

Desničari ne misle da je imao i jednu grešku. Ako ju je i napravio, bilo su to, kažu, teška vremena pa je predsjednik radio što je najbolje mogao.

O odnosima prema Bosni i Hercegovini tokom ratnih ‘90-ih u Hrvatkoj danas malo ko govori, izuzev rijetki novinari i njihovi mediji.

Saborski zastupnik Ivan Pernar nedavno je na sjednici Sabora Tuđmana optužio da je dijelio Bosnu zajedno sa srbijanskim predsjednim Slobodanom Miloševićem. Pernar je rekao da je Tuđman kriv za bošnjačko-hrvatski sukob, zbog čega je nastradao veliki broj bosanskih Hrvata. No, i zbog svega ostalog što govori protiv politike HDZ-a, Pernaru prijete da će uskoro biti uhapšen. Skinut mu je imunitet koji je imao kao saborski zastupnik. I sam je Pernar nedavno priznao da uskoro očekuje policiju na kućnom pragu.

Hrvatski portal Index podsjetio je na 17. godišnjicu Tuđmanove smrti da je Ankica Lepej, bankovna službenica 1998. godine svojim činom najozbiljnije kompromitirala Franju Tuđmana i njegovu porodicu. I prije se pričalo o njihovim financijskim uspjesima potpomognutim politikom, ali Ankica Lepej je iznijela dokaz – skrivene račune.

– Čula sam Tuđmana kako poručuje penzionerima da je i njegova supruga penzionerka i da i sama jedva spaja kraj s krajem. Zavirila sam po matičnom broju u računar Zagrebačke banke i otkrila veliki novac – ispričala je Lepej, koja je Jutarnjem listu dojavila o ušteđevini Tuđmanovih.

Kada je krenula hajka i kada su počela ispitivanja po banci, koja je nudila i milionsku nagradu za otkrivanje krtice, Ankica Lepej je priznala. I izgubila sve. Index piše da je prva zviždačica u Hrvatskoj izgubila posao baš kao i njen suprug, porodica je godinama maltretirana, danas živi u socijalnom gradskom stanu.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine našlo se bezbroj dokaza koji su otkrivali ulogu Tuđmana tokom rata u BiH, no u Hrvatkoj još nije sazrelo vrijeme da se o tome govori posve otvoreno, piše Patria.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.