KOZARAC-Jutarnji trač…

Nije lako pisati, i cesto bih se radije uhvatio u kostac sa cijepanjem deset metara drva nego sa bijelim papirom. Nije to samo problem kada ne znas sta bi pisao, vec naprotiv i kad imas toliko toga za reci…
Kako je ovo neki novi pocetak za kozarac.ba mozda je najbolje da krenem od same stranice. Kao sto je vidljivo, Aaly se potrudio za novi izgled, a i novu administraciju a kao sto sam vec napisao nova je i misija.
Kozarac.ba nikad nije bio samo obican virtual, ono sto ga je razlikovalo od drugih jeste njegovi clanovi, koji su se virtualno, okupljali, druzili, ali i radili na terenu i organizovali i pokretali raznorazne dogadjaje koji su bogatili drustveno-kulturni zivot u samom Kozarcu i dizali ga iz pepela.

Prva vatrogasna groznica bila je u stvari okupljanje clanova kozarac.ba, tekstovi o vatrogasnom disku pisali su se na kozarac.ba, iznogud je nick sa kozarac.ba, prva ideja o pokretanju vatrogasaca krenula je na forumu na kozarac.ba, pokrenuli smo turnire u fudbalu i kosarci, organizovali K.O.R.A., pokrenuli manifestaciju Dani Kozarca, osnovali Optimiste2004, podrzali rad mnogih drugih organizacija, FK Bratstvo, planinare, lovce, radili humanitarne akcije, promovisali Fond Solidarnosti…
Gledali smo globalno a radili lokalno, zajedno i radili i druzili se i bili sretni i zadovoljni.
Kozarac je rastao, svi smo bili ponosni na naseg Fenixa, novine su pisale o cudu bosanskog povratka. Snimali se filmovi…

11069872_707818782668852_8465495860263309445_n
Bilo je ovdje, svega i svacega, i ne trebam vam o tome pisati, jer vi to znate, isto kao i ja, bili ste dio toga, a ko ste to VI i ko je bio dio toga sam ce se prepoznati i posvjedociti.
Nakon toga doslo je do zasicenja i po prirodi zakona da nista nije vjecno, a bez novih ciljeva i planiranja, i raznoraznih drugih problema, doslo je do pada.
Meni je zao sto mnogi moji Kozarcani misle da, kako sam prestao pisati Jutarnje i raditi na stranici, nestao iz svega i da nista ne radim. Zao mi je da ni Optimisti nemaju vecu podrsku, ali zalije mi je sto ni na terenu ne vidim neke pomake, cak sto vise, mislim da je situacija u jednu ruku alarmantna i da bi  svi Kozarcani trebali razmisliti kuda ide ovaj nas brod bez kormilara, cija je ovo carsija, kome ona treba? Ko ce cuvati ove velelepne kuce, rosvajne ograde, ko ce sisati travu, zalijevati cemprese?

1536423_489817504468982_177134178_n
Kozarac zivi vec 16 godina, vec sad se moze pisati nova istorija Kozarca, nove price o rhm. Modriju ili Braci Bejdinom ili drugim legendama ali vrijeme je da se odmrznemo iz slika proslosti i prihvatimo i sagledamo realnost i napravimo kakav takav plan za buducnost ovoga mjesta.
I vjerujte, ovaj novi trac, ovaj novi pocetak o kojem pisem jeste ustvari apel svima nama da se trgnemo, malo izadjemo iz komfora u kojem uzivamo i damo doprinos za zajednicu, jer bez zajednice, nema nas nigdje.
Kazu da pametan zivi gdje mu je bolje, a budala gdje je rodjen, i ja znam da sam budala, ali meni jos uvijek znace rijeci kao sto su:toprak i mahala i to je ono sto me ispunjava, ta neka glupa rodna gruda od koje sam nastao, i nije za mene problem, ja sam ovdje prezivio i u ratu, i svaki novi dan je u stvari bonus, koji ni sam ne znam kako sam zasluzio, ali sta cemo kad zadnja budala ugasi svjetlo?

1545804_489815251135874_689640946_n
Ja vidim svjetlo na kraju tunela, znam i od kud sam u tunelu, vjerujem i da mozemo…
Ono sto vidim kao probleme i o cemu zelim pisati, ne isticem iz razloga da dodatno ocrnim zivot u Kozarcu, vec naprotiv da ga unaprijedimo, a sigurno je da ima i pozitivinih primjera i uspjeha o cemu cemo nadam se vise pisati.
Ako se malo potrudimo i napravimo zajedno na terenu stvari, onda ce lako biti pisati vjesti iz Kozarca.
Jedan od problema jeste i nasa anonimnost i skrivanje iza maski kada pokrecemo neke akcije, projekte, bez ikakve predhodne analize, procjene itd.
Dragi Kozarcani kako ce neki Cavka Cavkic otvoriti grupu za Opstinu Kozarac i imati odmah podrsku svih vas u dijaspori? Ko je Cavka?
Gdje je sad nasa heroina Nikolina Balaban da priprema 25 godina nedovrsenog genocida u Prijedoru? A dobila je podrsku koja je zasjenila 25 godina borbe drugih, koji su vremenom postali ovakvi onakvi…
Neke stvari nisu tako bezazlene kako ih neki u virtualnom svijetu zamisljaju, pogotovo ne za nas koji te teme u stvari zivimo i nemamo rezervnu majku domovinu, ne mozemo tek tako ugasiti FB ili Kozarac.ba i otici ujutro na  posao, zbog toga mislim da je posteno da inicijative vezane za zivot u Kozarcu dolaze iz Kozarca, ne u smislu da se ne pokrecu inicijative, vec da se vidi stvarno stanje na terenu i realne mogucnosti.
Vrijeme je da pocnemo raditi kako treba, sa jasnim ciljevima i jasnim odgovornostima.

46411_101122000063772_1744772958_n
Cavka Cavkic pita dokle se doslo sa projektom Opstina Kozarac, evo sad ja javno pitam, ko je duzan njemu odgovoriti? Prvo ko je Cavka? Drugo ko vodi projekat? Znamo li MI KOZARCANI odgovor na ovo pitanje?

I za ovo nam nije kriv Marko ili Slavko, vec mi sami, jer znamo i ko je Cavka i ko vodi projekat, ali necemo da kazemo? Pa zasto bi?
Je l Cavka kriv sto pita iza maske ili sto niko ne odgovara za projekat?
Koliki je budzet za projekat Opstine?

Koliko smo ulozili u njega? Ko radi na njemu, radi za normalnu i pristojnu platu, ima odgovornost i daje izvjestaje?
To su nasi problemi…
Problem je ta uzasna rijec DIJASPORA, pa covjek ne za kako da pokrene Svjetski turnir u malom fudbalu na kome bi ucestvovali nase ekipe iz desetine zemalja svjeta, gdje nas sve nema, a da se ne plasi reci dijaspora?
Ljetos sam malo diskutovao na tu temu na FB i zao mi je sto uopste dolazi do toga, a dobro znamo do cega, i to je takodjer jedan od problema sa kojima se Kozarcani moraju suociti ako zele dobro Kozarcu. Moraju prestati biti domaci i dijaspora, a isto tako prestati se ponasati kao turista u svome selu, pa te ni komsija nece zajebati…
Hajmo ocistiti Staru Pilanu? Nigdje nikoga, a svi pisu price o zabranjenoj ljubavi…
Kozarac se mora trgnuti, kako ovdje tako i vani, moramo ocistiti carsiju ljeti, zabraniti prosjacenje, ulicne prodavace (napraviti standove na odredjenoj lokaciji) izbaciti vasar i zmije i sve druge koji se ljeti sjate u Kozarac samo da ga iskoriste i nestanu iz njega a nama ostave nered i kokuzluk.
Malo planiranja, malo podrske, zajednickog rada i druzenja i vjerujem da bi Kozarac zablistao u jos ljepsem sjaju.
Na kraju, prije samog svjetla, treba reci da nas ubi i hasumluk i zivljenje tudjih zivota, brinu nas tudji milioni, brakovi i ne znam ni ja sta, a ne vidimo sebe u ogledalu.
Zbog toga ne vidimo i ne cjenimo sta imamo a na kraju svako drugi nam je kriv osim nas samih.
Strasno me boli kad ljudi pljunu na zivot u Bosni, na Bosnu, na Kozarac, kao da je Bosna ili Kozarac kriv zbog toga? Kao da nas majka Bosna ne hrani, majka Kozara, ko daje nafaku?
Svi ce (nasi muslimani) reci Allah, a onda tiho u sebi, i Njemac, Take beer!

1467290_10151834126125994_1069365307_n
Svjetlo na kraju tunela o kojem cu vjerujem pisati i u buducnosti jeste nas Kozarcanin, bivsi zatocenik lgora Trnopolja, borac, dijasporac, Jusuf Arifagic. Za mene jedan od nekolicine velikih patriota, koji je napustio udobnosti zivota i uhvatio se u borbu sa mnogo izazova.

jusuf-arifagic
Za mene je sad patriotizam kade vidim zaoranu njivu, a ne da se igra kolo na sred ulice u 4 ujutro, to je danas narusavanje javnog reda i mira, i zato izuzetno cijenim Jusufa.
Mogu ga voljeti ili ne, ali covjek je prije tri godine dosao na ledinu, i vec je dobio nagradu za najveceg proizvodjaca mlijeka u RS sa preko milion i po litara godisnje i rastom proizvodnje.

jusuf-unutar-1
Mogu ga voljeti ili ne, ali covjek je napravio NAJVECU farmu NRF-a u SVIJETU, i to su rezultati na koje samo mozemo spustiti kapu do poda i gledati kako da ga podrzimo.
Ne mogu vjerovati i cudim se da skoro citavi Kevljani, Hadzici, citava polja, urastaju a Jusuf Arifagic trazi zamlju u ZAKUP!
Mi se borimo da asvaltiramo kilometar puta, pravimo kulturni program, svecano otvaranje?
Dragi moji Kozarcani, ako je to nas domet?

bosnia-pampered-cows-1
Zao mi je sto i vakufska zemlja lezi, nisu vakifi to uvakufili da bi urastalo ili se nekontrolisano koristilo, i cudi me da nasa IZ za ovoliko godina nije napravila reda po tom pitanju i uz saglasnost Vakufske Direkcije dala to zemljiste na koristenje, to bi bio i odlican izvor prihoda za punjenje Fonda Solidarnosti.
Mislim da su ovo stvari koje se ticu sviju nas Kozarcana i da bi trebali barem poceti razmisljati o svemu ovome ako ne vec i djelovati.
Ovo je nekako najaktuelnije danas, pored toga da je i cetvrtak 😉

1013746_487935627990503_1323808179_n

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.