Medulin Avonska nesreca

Započela istraga uzroka pada aviona u Kolumbiji

Započela je istraga o padu čarter aviona koji je prevozio ekipu brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea u blizini kolumbijskog grada Medellina.

U nesreći je poginula 71 osoba, a preživjelo je šest ljudi – trojica nogometaša, dva člana posade i novinar.

Igrači Chapecoensea putovali su u Kolumbiju, gdje su danas trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv Atletico Nacionala, prenosi HRT.

Istražiteljima je posebno zanimljiva činjenica da nakon pada nije izbio požar, što ukazuje na to da je avion ostao bez kerozina.

Direktor kolumbijske agencije za civilno zrakoplovstvo Alfredo Bocanegra rekao je kako su utvrđeni problemi s elektronikom, ali i da još nije isključena mogućnost kako je glavni uzrok nesreće nedostatak goriva.

Doduše, mogući razlog za to je teorija kako je pilot, kad je shvatio da je pad neizbježan, ispustio gorivo iz aviona upravo zato da se on pri udaru ne bi zapalio, a u tom slučaju preživjelih sigurno ne bi bilo.

Neposredno prije nesreće četiri aiona su se približavala Medellinu, a prednost pri slijetanju dobila je letjelica kompanije Viva Colombia, koja je javila da nema dovoljno goriva.

Kako su pronađene obje crne kutije, tačniji odgovori trebali bi biti poznati uskoro.

(Vijesti.ba / FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.