Samir Sinanović

Bosna i Hercegovina-očima ljubavi, autora Samira Sinanovića iz S. Mosta

Fotomonografija „Bosna i Hercegovina-očima ljubavi“, autora Samira Sinanovića, ugledala je svjetlo dana, a promocija ovog vrijednog djela zakazana je u četvrtak, 1. decembra u 18 sati, u prostoru Sarajevske vijećnice.

Može se reći kako je fotomonografija životno djelo umjetničkog fotografa iz Sanskog Mosta, Samira Sinanovića, a rad ne njenoj izradi trajao je punih sedam godina. Za to vrijeme Sinanović je Bosnu i Hercegovinu obišao uzduž i poprijeko, uradivši na hilljade fotografija prekrasne prirode, kulturno istorijskih znamenitosti, gradova, naselja i ljudi koji žive u našoj zemlji. Fotomonografija o Bosni i Hercegovini prati tok pet velikih rijeka: Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve. Ona priča istinitu priču o našoj zemlji, priču bez entiteta, kantona, naglašenih nacionalnih obilježja. Podatak da je u projekat uloženo preko 60 sati avio letova, kao i da je fotomonografija sačinjena od 448 stranice, govori da je riječ o jedinstvenom projektu i ekskluzivnim fotografijama, koje sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ovo je prva promocija pomenutog projekta, u kojeg je uloženo dosta ljubavi, znanja, truda i strpljenja. Pored fotografija Samira Sinanovića, Esad Lukač učestvuje kao fotograf i urednik. Narcis Drocić je autor izuzetnih snimaka vrlo rijetkih ptica. Predrag Zec i Ismet Bešić su također fotografi i tehnička podrška redakcije. Dio projektnog tima su Eniz Bajrić i savjetnica za komunikacije, Amila Saleš. Damir Midžić potpisuje grafičko oblikovanje i dizajn, dok je za vrhunski kvalitet štampe zaslužna štamparija Grafotisak. Izdavačka kuća je Kalem.

Autor naglašava da je riječ o vrlo ozbiljnom projektu, koji na ilustrovani i inovativan način govori o našoj zemlji i njenim vrijednostima. Činjenica da premalo poznajemo sebe, svoje porijeklo, tradiciju, kulturu, običaje i kulturno–historijsko i prirodno naslijeđe, ukazuje na potrebu za ovakvim projektom koji bi inspirisao kako pojedince, tako i grupe, ali ponajviše zvanične institucije iz sfere obrazovanja, kulture i turizma, da više sarađujemo, komuniciramo, putujemo i volimo širom Bosne i Hercegovine.

Misija ovog projekta upotpunjena je autorskim tekstovima, koje potpisuju: Prof.dr. Esad Duraković, Prof.dr. Enes Karić, Fra Luka Markešić, bosanskohercegovačka lingvistica Husnija Muratović Tuna i kurturolog Srđan Šušnjica. Tekstovi su svojevrstan pečat fotografijama, govore o Bosni i Hercegovini, njenoj kulturi, historiji te duhovnosti bosanskih naroda. Prevod na engleski jezik obezbijedili su Lejla Ananda i Ahmed Ananda.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.