Obilježena 24. godišnjica od zločina počinjenih u logoru Trnopolje

Obilježena 24. godišnjica od zločina počinjenih u logoru Trnopolje

Na prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje kod Prijedora danas je više desetaka bivših logoraša i porodica ubijenih logoraša obilježilo 24 godine od osnivanja ovog logora, uz poruku: da se nikad ne ponovi.

 

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez udruženja logoraša Banja Luka obilježili su   24. godišnjicu formiranja logora Trnopolje i zločina počinjenih na tom zloglasnom mjestu.

– Kroz logor Trnopolje prošlo je više od 30.000 logoraša. Ovo je logor u kojem su vršene strahovite torture, silovanja, mučenja i ubijanja logoraša – kazao je Feni predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković, dodavši kako je, nažalost, Trnopolje samo jedan od 657 logora u BiH, formiranih u toku posljednjeg rata.

Mešković je naglasio da još nisu procesuirani svi odgovorni koji su naredili formiranje logora te vršili mučenja i torture.

– Ovo je jedna od lokacija gdje se očekivalo da mjesto bivšeg logora Trnopolje služi kao muzej, spomen-obilježje, mjesto sjećanja na torturu, na patnju. Međutim, na lokaciji bivšeg logora Trnopolje otvoren je Muzej-spomen soba pripadnicima Vojske i policije Republike Srpske, čiji su vjerovatno dijelovi tih jedinica učestvovali u formiranju ovog logora mučenja – kazao je Mešković.

Ističe da je Trnopolje mjesto gdje je proliveno mnogo krvi i suza, i da su mnoge majke odvojene od djece i očevi od sinova.

Logor Trnopolje je formirao Krizni štab općine Prijedor, 26. maja 1992. godine, a on se nalazio u blizini željezničke stanice u Kozarcu, na pruzi Prijedor – Banja Luka.

Kroz logor je prošlo više od 30.000 logoraša – Bošnjaka i Hrvata, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece, a kako je saopćeno iz Službe Saveza logoraša u BiH, logor su čuvali naoružani stražari, a upravnik je bio Slobodan Kuruzović.

Logor Trnopolje su 5. augusta 1992. godine otkrili britanski novinari koji su tada napravili snimke zlostavljanih i izgladnjelih logoraša iza žice, što se kasnije koristilo kao dokaz na suđenjima za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina.

Najmanje 300 logoraša je ubijeno u ovom logoru. Iz logora je 21. augusta izvedeno oko 200 logoraša, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je na dugogodišnje zatvorske kazne za zločine u logoru Trnopolje: Milomir Stakića- na 40 godina, Radoslava Brđanina-na 32 godine,  Zorana Žigića – na 25 godina i Duška Tadića- na 20 godina.

Radovan Karadžić i Slobodan Milošević su također bili na optuženičkoj klupi zbog optužbi da su „srpske vojne snage, sastavljene od JNA, VJ, VRS, TO i paravojnih postrojbi sudjelovale sa mjesnom policijom i mjesnim srpskim vlastima u hapšenju i zatočeništvu tisuća Bošnjaka, Hrvata i ostalih nesrpskih civila u popisu određenih područja“.

(BHRT)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.