VIDEO / Pogledajte film “Mostar 20 godina nakon Daytona”

VIDEO / Pogledajte film “Mostar 20 godina nakon Daytona”

Nakon što je 21.novembra 1995. godine utemeljen i parafiran u Dejtonu (Daytonu), u saveznoj američkoj državi Ohajo (Ohio), Dejtonski mirovni sporazum službeno je potpisan na Jelisejskim poljima u Parizu, 14.decembra 1995. Godine, prije punih 20 godina.

{youtube}X4HqdNZOS90{/youtube}

Poseban aneks Mirovnog sporazuma tiče se, između ostalog, i Grada Mostara. Dejtonskim, odnosno Pariškim mirovnim sporazumom, definitivno je ustanovljena politička budućnost Mostara nakon što je, pred licem cijele međunarodne zajednice i uz pristanak i potpise svih zaraćenih strana, ovaj grad definiran kao cjelovit i jedinstven, sa teritorijem kakav je imao prije rata 1991. godine, te sa zajedničkom gradskom administracijom a organiziran kroz šest multietničkih općina. Sporazumom je planiran i omogućen povratak svih građana Mostara na njihove prijeratne adrese, uz punu zaštitu njihove sigurnosti i zaštite imovine kroz funkcionisanje zajedničke policije i organa sigurnosti.

U dokumentarnoj reportaži o tim događajima, pod naslovom „Mostar – 20 godina nakon Daytona“, TV1 dokumentaristički podsjeća na to burno vrijeme u gradu Mostaru, podsjeća na izjave lokalnih aktera tih događaja te predstavnika međunarodne zajednice. U fokusu reportaže je i analiza šta se od tih vremena realiziralo u gradu te zbog čega je i danas Mostar na čekanju boljih rješenja koje će ovom gradu i njegovim građanima pomoći da žive bolje i prosperitetnije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.