Završena obnova Mosta Mehmed-paše Sokolovića

Završena obnova Mosta Mehmed-paše Sokolovića

Okončani su radovi na obnovi čuvenog Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, a na proljeće će biti i svečano otvaranje.

Radovi na obnovi Mosta preko Drine, na istočnoj granici Bosne i Hercegovine, trajali su tri godine, a njihova vrijednost se procjenjuje na skoro deset miliona konvertibilnih maraka. Projekt je finansirala Vlada Turske, a izvođač radova je građevinska firma ER-BU, koja je prije nekoliko godina bila izvođač radova na ponovnoj izgradnji Starog mosta u Mostaru.

Višegradski most jedan je od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika u BiH i na Balkanu iz perioda Osmanskog carstva, a građen je u periodu od 1571. do 1577. godine. Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je djelo jednog od najvećih osmanskih arhitekata Mimara Sinana, nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a od 2007. godine.

Direktor TIKA-e u BiH Huseyin Sanli podsjetio je da je TIKA OD 1995. godine do danas u BiH realizovala više od 700 projekata.

“Od njih je najvažniji i najskuplji projekat obnove Mosta Mehmed-paše Sokolovića. Most je jedan od najvažnijih objekata koji smo restaurirali u BiH uzimajući u obzir njegovu historijsku ali i materijalnu vrijednost”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Sanli.

Podsjetio je da je protokol o restauraciji Mosta potpisan 2010. godine, a godinu kasnije je potpisan ugovor za izvođačima, dok su sami radovi na obnovi počeli u aprilu 2013. godine te da je njegova vrijednost procijenjena na oko deset miliona maraka. Sanli je kazao i to da je posljednja restauracija urađena 1961. godine.

“Most je važan za Višegrad, BiH ali i Balkan. Kao što znate i knjiga Ive Andrića je dobila ime po ovom Mostu. Na Mostu su urađene glavni stubovi prema dotoku vode na kojoj je Most i izgrađen. Također, urađeni su i svi arhitektonski radovi kao i ulazi na Most sa obje strane. Urađeni su i kameni podovi po kojima će građani šetati ali i okolina gdje se Most nalazi”, istakao je Sanli.

Naglašava da su u decembru završeni svi radovi na obnovi ovog historijskog objekta te da ostaje samo kontrola već urađenih radova.

“Ako bude suđeno planiramo na proljeće 2016. svečano i otvoriti obnovljeni Most. Tačan datum ne znamo ali najvjerovatnije će biti u maju. Želim reći da smo završili sa radovima”, poručio je Sanli.

Napominje da trenutno rade na nekim detaljima na Mostu ali da su završili sve radove na njemu kao i rasvjetu.

“Ostali su samo još i neki radovi na uređenju okoline. Do marta se neće ništa raditi, a nakon toga ćemo krenuti u kontrolu objekta”, pojasnio je Sanli.

Most Mehmed-paše Sokolovića spaja obale rijeke Drine u Višegradu, u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela osmanske arhitekture u razdoblju od 15. do 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Izgrađen je po naredbi Mehmed-paše Sokolovića, osmanskog velikog vezira od 1565. do 1579. godine, koji je bio porijeklom iz Bosne.

Most je postao svjetski poznat i zahvaljujući romanu “Na Drini ćuprija” za koji je bh. pisac Ivo Andrić 1961. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Most Mehmed-paše Sokolovića je u 20. stoljeću dobio i svoje krvave obrise. Tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom agresije na BiH 90-tih godina prošlog stoljeća, Bošnjaci su ubijani na tom mostu i bacani u Drinu, što potvrđuje i činjenica da su prilikom povlačenja vode iz jezera Perućac pronađeni posmrtni ostaci nekoliko stotina osoba.

Izvor: Anadolu

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Milord bis
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.