Božićna poruka Franje Komarice: Dužni smo suzbijati nepravdu i siromaštvo

Božićna poruka Franje Komarice: Dužni smo suzbijati nepravdu i siromaštvo

Dužni smo razumno, ali odlučno suzbijati nepravdu i siromaštvo, kazao je danas banjalučki biskup Franjo Komarica u božićnoj poruci.

“Ne može biti nigdje istinskog i pravednog mira bez povratka božanskom ‘Knezu mira’ Isusu Kristu, što nužno uključuje i odricanje od častohleplja, od žudnje za vlašću, te odlučno zalaganje za poštivanje dostojanstva i prava svake ljudske osobe i svakog naroda”, kazao je Komarica.

Naveo je da će se svaki kršćanin, koji slavi Božić, i svaki pošten i čestit čovjek truditi “da pomaže bližnjem u nevolji, ne samo od slučaja do slučaja nego će se truditi na sve načine da dođe do izmjena i promjena nabolje nepravednih socijalnih struktura u njegovoj konkretnoj životnoj sredini, u njegovoj općini, gradu, državi”.

“Naše zalaganje želi biti usmjereno promicanje kultura mira sa svakodnevnim konkretnim činima poštovanja prava drugih i sa strpljivim djelom pomirenja kroz konkretna djela milosrđa i ljubavi te nastojanje oko istinskog i trajnog mira, osobito u ovom našem životnom okruženju, u našoj zemlji”, kazao je Komarica i nastavio:

“Slaveći ovogodišnji Božić posvijestimo sebi postojanje božje djelotvorne snage i utjehe u svakom danu našeg života. A, ta nam božja snaga i utjeha daje sposobnost da se oslobodimo od svoje grčevite sebičnosti, od svoje tjeskobne zabrinutosti, isključivo za svoje malo ‘ja’ te se s većim predanjem otvorimo zrakama božje ljubavi i mlosrđa koje će nas osposobiti da izgrađujemo pravedni i dugotrajni mir, među ljudima i narodima u našoj zemlji”, rekao je Komarica.

On je čestitao Božić i Novu godinu svim kršćanima koji slave po gregorijanskom kalendaru, kao i kršćanskoj braći i sestrama koji Božič slave po julijanskom kalendaru.

Komentarišući položaj katolika u BiH Komarica je istakao da svaki čovjek ima pravo na rodno mjesto, imovinu, identitet, život dostojan čovjeka.

“Velika nepravda je učinjena našim sugrađanima i cementira se 20 godina i tome smo svjedoci. Svi koji prodžavaju tu nepravdu teško su se ogriješili. Oni koji odlučuju o nama i koji su odlučivali glavni su odgovorni što nema više pravde u našoj zemlji”, rekao je Komarica.

Dodao je da je Evropa dramatično je zakazala na pitanju BiH, ali prema riječima Komarice, “mi smo sukrivci, nismo dovoljno radili da se nepravda učinjena na ovim prostorima ispravi”. Naglasio je da je neophodno da se svi udruže i omoguće održiv povratak.

“Katolika na produčju Republike Srpske nedostaje preko 90 odsto od onoga broja koji je bio prije rata, a na području Banjalučke biskupije nedostaje skoro 95 posto. Prošle godine je bilo 2.000 manje nego koncem 1995. godine što je dramatično i porazno za sve dosadašnje garniture političara. Neće biti dobro, neće biti pravednog mira, sigurnosti za druge bez ispravljanja ove velike nepravde”, rekao je Komarica.

Naglašavajući da je ključno omogućavanje održivog povratka, Komarica je rekao da se igraju ljudi gospodarima ljudskih sudbina, života, i ugrožavaju cijeli ovaj kraj.

“Nemirna Bosna biće nemirna Evropa”, naglasio je Komarica.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.