Sramotno: Ukoliko pitate za “platu”, bit će vam odbijeno 100 KM od plate

Na adresu portala Klix.ba došao je dokument koji prikazuje sramno ponašanje poslodavca prema uposlenicima, a uz zloupotrebu novog Zakona o radu FBiH.

Direktor neimenovane kompanije iz Sarajeva zaprijetio je svojim radnicima novčanom kaznom ukoliko neko od njih postavi pitanje vezano za platu, godišnji odmor i neredni dan, a pozivajući se na novi Zakon o radu. “Vrijeme predviđeno za isplatu mjesečnih naknada je 30 dana te ukoliko u tom roku primanja ne budu isplaćena možete se obratiti pismenim putem sa pitanjem vezanim za to”, stoji u obavještenju upućenog radnicima.

Ukoliko neko od radnika prekrši odredbu, tj. ukoliko se poslodavcu obrati sa pitanjem u vezi plate u okviru 30-dnevnog roka za isplatu, bit će kažnjen odbijanjem od plate u iznosu od 100 konvertibilnih maraka. Ukoliko se prekršaj ponovi, radnik će dobiti otkaz. Vlasnik je, pored navedenog, dozvolio molbe za novčanu pomoć, uz pismeno priložen razlog i “detalje”. Iako je tačno da je rok za isplatu plata za prethodni mjesec 30 dana, Zakon o radu ne poznaje pravo poslodavca da postojanje radnog odnosa sa uposlenikom uslovljava (ne)postavljanjem pitanja o plati.

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.