Žene Srebrenice: Masovna grobnica u Kozluku je mjesto na kojem čovjek zanijemi

Žene Srebrenice: Masovna grobnica u Kozluku je mjesto na kojem čovjek zanijemi

Grobnica koja je bila sakrivena ispod deponije smeća nalazi se na mjestu egzekucije 1.000 muškaraca i dječaka, koji su strijeljani u julu 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Instituta za nestale BiH potvrdili su da je riječ o primarnoj grobnici koja je uznemiravana, odakle je dio tijela prevožen na druga mjesta.

Na ovom je području Haški tribunal 1999. godine vršio ekshumacije i tada je pronađeno 40 posmrtnih ostataka.

U vezi sa ubistvima na ovom lokalitetu nedavno je uhapšen Srećko Aćimović, nekadašnji komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske RS (VRS).

Prethodnih 12 dana vršeno je čišćenje deponije i uklanjanje smeća, kao i otkopavanje grobnice. Prvih dana rada, istražitelji, koji rade u teškim vremenskim uslovima zbog hladnoće, pronašli su nekoliko posmrtnih ostataka. Do danas ih je evidentirano 30.

Preživjele žrtve prilikom obilaska masovne grobnice u Kozluku istaknule su koliko im je teško doći na ovakvo mjesto. Međutim, zbog očekivanja da će u grobnici pronaći nekog svog, kazali su da ne odustaju od dolazaka.

Sramno je i žalosno da se kriju satelitski snimci grobnica. Ovo je stravično mjesto, na kojem čovjek zanijemi. Imala sam jednog jedinog brata. Naša majka je umrla, a da nije dočekala da ga nađemo i ukopamo. Nadam se da se on nalazi u ovoj masovnoj grobnici – izjavila je plačući Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice”.

Njena kolegica Hajra Ćatić kazala je da gubi nadu da će ikada pronaći posmrtne ostatke svog sina.

– Strah me da neću nikada naći njegove kosti. Svjedoci su ga vidjeli ranjenog u Bočkinom potoku i živim za dan kada ću ga ukopati, ali kako vrijeme prolazi, sve je manje nade da će se to dogoditi. Inače, moj je muž ovdje ubijen, a pronađen je u Čančarima i ukopan 2008. godine – kazala je Ćatić.

Murat Hurtić, ekspert za traženje nestalih, ponovio je da su na ovom mjestu pronađeni povezi za ruke, čahure i sat koji je pripadao jednoj od ubijenih žrtava.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je da je rad na ovoj masovnoj grobnici kompleksan i da će se nastaviti u narednom periodu.

Anadolu

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.