Evropski parlament pozvao vlasti BiH da konačno krenu u reforme

Evropski parlament pozvao vlasti BiH da konačno krenu u reforme

Evropski parlament je u četvrtak usvojio Rezoluciju o BiH odnosno o 20. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon rasprave koja je obavljena u srijedu uvečer, te Konferencije posvećene dostignućima ovog mirovnog sporazuma, održane protekle sedmice, prenosi novinska agencija Patria.  

 

Prijedloge je dostavilo više parlamentarnih grupa, koje su postigle sporazum da se Parlamentu ponudi jedinstveni tekst, koji je dobio podršku Parlamenta.

Evropski parlament je pozvao bh. vlasti da iskoriste 20.godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma kao podsticaj da se krene naprijed s potrebnim reformama – osobito s obzirom na predstojeće aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Također se podsjeća da je rješavanje socio-ekonomskih problema građana mora biti prioritet, kao i uspostava efikasnog mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

U Rezoluciji se također navodi da se uz političke reforme i demokratizaciju političkog sistema mora osigurati potpuna jednakost i demokratska zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i svih građana ove zemlje. Svi građani BiH moraju imati jednake mogućnosti da budu izabrani na svim nivoima odlučivanja, navodi se u Rezoluciji EP.

Tokom rasprave o Rezoluciji, najčešće upotrijebljene riječi o BiH su: nefunkcionalnost, neravnopravnost, etničke barijere umjesto kompromisa i dogovora. Ili, kako je rekao poslanik Parlamenta iz Velike Britanije Afzal Khan, “Dejtonski sporazum je bio prelazni kompromis da bi se zaustavio rat, ali nije dugoročno riješenje za formiranje demokratskog društva kakvo bh narodi zaslužuju”.

“Svaki budući preustroj BiH mora jamčiti jednakost naroda. To znači da za visokog predstavnika u toj zemlji tada više neće biti mjesta, barem ne s dosadašnjim ovlastima”, poručila je parlamentarka iz Hrvatske Ruža Tomašić.

“Građani BiH zahtijevaju napredak kako bi obezbijedili sebi i svojoj djeci prespektivu za život u slobodnom, demokratskom i prosperitetnom društvu. To su evropske vrijednosti koje su nam zajedničke“, izjavio je zamjenik visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Nicolas Schmit.

“Koliko će potrajati često spominjana tranzicija iz dejtonske u briselsku fazu ovisi o tome hoće li EU zadržati BiH u fokusu svoje politike, kao i hoće li vlasti u BiH put priključenje EU doista potvrditi politikom drugačijom nego do sada“, konstatovao je poslanik iz Hrvatske Tonino Picula, javlja Slobodna Evropa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.