Jezički rat FBiH i RS: Kome smeta ćirilica, a kome latinica

Jezički rat FBiH i RS: Kome smeta ćirilica, a kome latinica

Prašina oko dvojezičnih tabli je nedavno ponovo podignuta kada je gradsko vijeće Vukovara donijelo odluku o promjeni gradskog Statuta, te na taj način zabranilo table sa dvojezičnim natpisima. U Bosni i Hercegovini table su dvojezične, ali su česta meta vandalizma.

Iako Bosna i Hercegovina nema zakonskih problema u primjeni propisa o dvojezičnim tablama, građani BiH se često ne slažu sa natpisima na ćirilici odnosno latinici.

Nebrojeno puta smo bili svjedoci vandalizma na ulicama; razbijanje ulične rasvjete, uništavanje saobraćajnih znakova, paljenje smeća i mnogim drugim. Problem sa dvojezičnim tablama predstavlja najmanji vandalizam fizički, dok sam čin govori mnogo više, piše N1.

Naime, u Republici Srpskoj se mogu vidjeti mnoge dvojezične table na kojima su prekriženi i prekrečeni natpisi gradova koji su napisani na latinici.

U Federaciji BiH se, recipročno, mogu vidjeti prekriženi natpisi na ćirilici. Slična situacija je bila u Mostaru i magistralnom putu M17 prema moru, ali su uvredljivi natpisi brzo prefarbani i stavljeni novi.

Fotografije govore dovoljno.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.