Tajne službe u BiH: Prisustvo najjačih svjetskih sila

Tajne službe u BiH: Prisustvo najjačih svjetskih sila

Za više od decenije postojanja Obavještajno sigurnosna agencija BIH ima jednog direktora i desetine propusta. Upućeni tvrde da je BiH postala Kazablanka, te da se mnogi bave špijunažom ilegalno. Na tom fonu su i najave iz Banjaluke o reaktiviranju entitetske obavještajne službe.

Akcija Ruben uslijedila je nakon terorističkog napada u Zvorniku. Hapšenja su vršena na osnovu obavještajnih padataka, ali ne OSA-inih.

“To je na osnovu naših obavještajnih iz MUP-a i partnerskih službi”, rekao je Dragan Lukač, ministar MUP-a RS.

Pitanja o partnerskkim sužbama pod oznakom su tajno. Koje su i za koga prikupljaju podatke – nejasno je. Poznato je da jedino OSA ima nadležnost za prikupljanje i distribuciju informacija. Sve ostalo je ilegala i špijunaža.

Tri nacionalne službe unutar OSA-e, tvrde upućeni, nikada nisu prestale postojati.

Za predstavnike vlasti iz RS, zakon o OSA-i u članu 3 daje mogućnost formiranja posebnog odjeljenja ove službe u Banjaluci.

“To bi značilo da OSA ima kancelariju u Banjaluci i odgovara za podatke koji su potrebni RS”, kazao je Predrag Ćeranić, bivši načelnik OBS RS.

Mnogi teroristički napadi, špijunaža, šverc, napadi na državni suverenitet ilegalni su poslovi koje svojim tajnim djelovanjem treba da spriječi Obavještajno bezbjednosna agencija BiH.

Mnogo toga nije uspjela, a o tom šta jeste ni nakon 10 godina na čelu agencije ne želi da govori Almir Džuvo.

Zato oni koji su upućeni smatraju da se prisustvo stranih službi u zemlji pojačalo. Najaktivniji je ipak tvrde britanskki MI6, njemački DNB, ali i izraelski Mosad, te iranske službe.

“Ovo je prostor snažnog utjecaja zapada i islamskkih država, a gdje su naše službe”, smatra Keserović, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

Da je BiH i dalje u obavještajnoj žiži potvrđeno je i u pismu direktora CIA-e Johna Brennana Mladenu Ivaniću. Predmet interesovanja je bilo imenovanje novog direktora OSA-e.

“To je dokaz da je najjača svjetska sila prisutna u BIH i želi da utječe”, rekao je Ćeranić.

Informacije da ISIS ima svoje obavještajce na Balkanu niko nikada nije demantovao. Od preko 200 boraca koji su iz BiH otišli u Siriju, vratilo ih se pedesetak.

Kažnjenih po Zakonu o sprečavanju odlazaka na strana ratišta nema. Tako su entitetski Ruben i državni Damask imali isti učinak.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.