Umjesto bosanski, u RS-u nude da djeca u školi uče „jezik bošnjačkog naroda“

Umjesto bosanski, u RS-u nude da djeca u školi uče „jezik bošnjačkog naroda“

Iako je školska godina na pragu, Ministarstvo prosvjete i kulture u bh. entitetu Republika Srpska bošnjačkoj djeci još uvijek nije odobrilo da u školama uče bosanski jezik, što je spor Bošnjaka i Republike Srpske već treću godinu.

Umjesto bosanski jezik, kako se jedan od školskih predmeta zvao do prije dvije godine, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević danas je ponudio da bošnjačka djeca u školskim klupama slušaju „jezik bošnjačkog naroda“, što je za roditelje također neprihvatljivo.

Roditelji iz Nove Kasabe kod Bratunca i Vrbanjaca kod Kotor Varoši već dvije godine odbijaju da njihova djeca idu u školu u kojima je zabranjeno izučavanje bosanskog jezika, a od ove godine pridružili su im se roditelji iz nekoliko drugih mjesta, poput Grapske kod Doboja.

Predstavnik roditelja Bošnjaka Muhizin Omerović napominje da djeca u školama bez problema uče srpski i hrvatski jezik, ali ne i bosanski. Najveći broj nevladinih organizacija, stručnjaka za ljudsko pravo, kao i međunarodna zajednica ovakav potez vlasti u RS ocijenila je kao kršenje osnovnih ljudskih prava, ali to nije utjecalo da promijene svoju odluku.

Ministar Malešević Bošnjacima je dao rok do sljedeće srijede da prihvate da njihova djeca uče jezik bošnjačkog naroda umjesto predmeta bosanski jezik, ali su roditelji već najavili da to neće prihvatiti

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.