Video: Indonezijski avion udario u planinu

Video: Indonezijski avion udario u planinu

Avion sa 54 osobe koji je izgubio kontakt sa zračnom kontrolom srušio se u indonezijskoj pokrajini Papui.

Stanovnici provincije Papua na krajnjem istoku Indonezije izvijestili su da se avion srušio na tom području, rekao je zvaničnik kompanije Tigana Air nakon što je njihov avion sa 54 putnika i članova posade danas nestao s radara, javili su lokalni mediji.

Operativni direktor Beni Sumaryanto izjavio je da je ta kompanija dobila izvještaje o padu aviona iz jednog sela u šumovitoj i planinskoj oblasti Oksibil i dodao da će spasilački timovi ujutro istražiti to područje.

Informaciju je potvrdio i generalni direktor za aviosaobraćaj pri indonežanskom ministarstvu saobraćaja Suprasetyo, koji je rekao da je, prema izjavama očevidaca, avion udario u planinu.

{youtube}QOB4DW_eG8o{/youtube}

“Avion su pronašli (žitelji sela). Prema njima, avion je udario u planinu. U toku je procedura verifikacije”, rekao je Suprasetyo.

Na desetine spasilaca uputit će se u to područje rano ujutro, prenijele su agencije.

Avion je ranije danas izgubio kontakt sa kontrolom leta dok se nalazio iznad zabačenih predjela najveće i indonežanske provincije Papue.

Nacionalna uprava za potragu i spašavanje (BASARNAS) je objavila da je akcija spasavanja obustavljena do 06:00 ujutro po lokalnom vremenu (11:00 CET) zbog noćnih uvjeta i smanjene vidljivosti.

Zabranjeni u EU-u

Al Jazeerina reporterka Step Vaessen izvijestila je da je avion prema rasporedu trebao sletjeti na mali aerodrom u Oksibilu oko 15 sati po lokalnom vremenu (06:00 po Griniču)

Grad Oksibil nalazi se u blizini granice sa Papua Novom Gvinejom.

Reporterka dodaje da su, prema izvještajima, vremenski uvjeti tokom leta bili “izuzetno nepovoljni” u Papui.

Vlada je rekla da se koordinira s drugim tijelima za provedbu operacije pretraživanja.

Kompanija Trigana nalazi se na listi avioprijevoznika zabranjenih u Evropskoj uniji. Kompletna lista nalazi se na ovom linku.

Nove sigurnosne mjere

Indonezija ima lošu reputaciju kada je riječ o sigurnosti aviosaobraćaja.

Krajem prošle godine avion kompanije Air Asia pao je u Javansko more. Airbus A320-200 izgubio je kontakt s kontrolom zračnog saobraćaja nakon što je uletio u nevrijeme 28. decembra, na pola puta od drugog po veličini grada u Indoneziji Surabaye prema Singapuru.

Ta nesreća, u kojoj je poginulo 162 putnika i članova posade, potaknula je vladu da uvede dodatne mjere kako bi se povećala sigurnost aviosaobraćaja.

Predsjednik Indonezije obećao je u julu da će ponovno razmotriti starost zračne flote, nakon što se vojni transportni avion srušio na sjeveru zemlje, a u nesreći je poginulo 130 putnika i članova posade.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.