Njemačka povlači rakete Patriot iz Turske

Njemačka povlači rakete Patriot iz Turske

Mandat njemačke vojske u sklopu misije NATO-a u Turskoj neće biti obnovljen nakon što istekne 31. januara 2016.

 Njemačko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da će sljedeće godine povući blizu 250 svojih vojnika stacioniranih u Turskoj, kad bude istekao mandat njihovoj avijacijsko-odbrambenoj misiji.

Vojnici njemačke vojske u sklopu misije NATO nazvane “Aktivna ograda” upravljaju protivzračnim raketnim sistemom Patriot u blizini granice sa Sirijom, zajedno sa vojnicima iz SAD i Holandije, prenijela je agencija AP.

Ministarstvo odbrane saopćilo je i da će njemački raketni sistem Patriot biti povučen iz Turske.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen je u saopćenju navela da mandat misije neće biti obnovljen nakon što istekne 31. januara 2016. godine, zato što glavna prijetnja u regiji dolazi od boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Ta grupa ne posjeduje rakete, podsjeća AP.

Šest instaliranih baterija

Von der Leyen je istakla da je Njemačka posvećena stabilizaciji regije i da će nastaviti da obučava i podržava kurdske i iračke snage koje se u iračkom gradu Erbilu bore protiv ISIL-a.

Turska, koja podržava pobunu protiv sirijskog režima, obratila se za pomoć NATO-u nakon što su se sukobi iz Sirije, počeli prelijevati preko njene granice, a Alijansa je ovaj zahtjev zvanično odobrila krajem 2012. godine.

Ukupno je u pograničnim oblastima Turske početkom 2013. instalirano šest baterija sistema Patriot, iz SAD-a, Njemačke i Holandije, pod zajedničkom komandom NATO-a.

NATO tvrdi da razmještanje sistema Patriot u Turskoj ima isključivo odbrambenu svrhu, dok Rusija, Sirija i Iran upozoravaju da će ono dodatno povećati nestabilnost u regiji.

Izvor: Agencije

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.