Njemačka traži što brže vraćanje izbjeglica sa Balkana

Njemačka traži što brže vraćanje izbjeglica sa Balkana

Rasprava o povećanom prilivu izbjeglica u Njemačku ne jenjava – njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier se izjasnio za ubrzano vraćanje u zemlje porijekla izbjeglica s Balkana kojima je odbijen zahtjev za pružanjem političkog azila, a istodobno je kancelarka Angela Merkel izrazila potrebu za jedinstvenom izbjegličkom politikom na nivou Europske unije.

“Nalazimo se pred ogromnim izazovima kad je u pitanju politika prema izbjeglicama”, rekla je Angela Merkel (CDU) u razgovoru za javni servis ZDF.

Ona je istakla potrebu jasnog diferenciranja odnosa prema izbjeglicama koje u Njemačku dolaze zbog ekonomskih razloga od onih koji ovdje traže utočište od progona i sukoba.

“Njemačka ne može svakom ko pomisli kako je ovdje ekonomska situacija bolja pružiti azil. U protivnom nećemo biti u stanju pružiti adekvatnu zaštitu onima koji kod nas traže zaštitu”, rekla je Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier se založio za brže protjerivanje izbjeglica s Balkana i za ubrzavanje postupka provjere zahtjeva za azilom osoba koje dolaze iz balkanskih zemalja.

“Postupak mora biti ubrzan i nakon njegova okončanja mora uslijediti protjerivanje”, rekao je Steinmeier u razgovoru za dnevnik Bild.

Steinmeier, koji je dosad kao i njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke relativno suzdražano reagirao na povećani broj izbjeglica sa zapadanog Balkana, založio se i za to da se, nakon Srbije i Bosni i Hercegovine i ostale zemlje zapadnog Balkana poput Albanije, Kosova i Makedonije proglase sigurnima što bi moglo ubrzati odbijanje zahtjeva za azilom podnositelja koji dolaze iz ovih zemalja.

Od početka godine posebice je zabilježen povećani broj podnosilaca zahtjeva za azilom s Kosova i iz Albanije.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.