Njemačka traži što brže vraćanje izbjeglica sa Balkana

Njemačka traži što brže vraćanje izbjeglica sa Balkana

Rasprava o povećanom prilivu izbjeglica u Njemačku ne jenjava – njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier se izjasnio za ubrzano vraćanje u zemlje porijekla izbjeglica s Balkana kojima je odbijen zahtjev za pružanjem političkog azila, a istodobno je kancelarka Angela Merkel izrazila potrebu za jedinstvenom izbjegličkom politikom na nivou Europske unije.

“Nalazimo se pred ogromnim izazovima kad je u pitanju politika prema izbjeglicama”, rekla je Angela Merkel (CDU) u razgovoru za javni servis ZDF.

Ona je istakla potrebu jasnog diferenciranja odnosa prema izbjeglicama koje u Njemačku dolaze zbog ekonomskih razloga od onih koji ovdje traže utočište od progona i sukoba.

“Njemačka ne može svakom ko pomisli kako je ovdje ekonomska situacija bolja pružiti azil. U protivnom nećemo biti u stanju pružiti adekvatnu zaštitu onima koji kod nas traže zaštitu”, rekla je Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier se založio za brže protjerivanje izbjeglica s Balkana i za ubrzavanje postupka provjere zahtjeva za azilom osoba koje dolaze iz balkanskih zemalja.

“Postupak mora biti ubrzan i nakon njegova okončanja mora uslijediti protjerivanje”, rekao je Steinmeier u razgovoru za dnevnik Bild.

Steinmeier, koji je dosad kao i njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke relativno suzdražano reagirao na povećani broj izbjeglica sa zapadanog Balkana, založio se i za to da se, nakon Srbije i Bosni i Hercegovine i ostale zemlje zapadnog Balkana poput Albanije, Kosova i Makedonije proglase sigurnima što bi moglo ubrzati odbijanje zahtjeva za azilom podnositelja koji dolaze iz ovih zemalja.

Od početka godine posebice je zabilježen povećani broj podnosilaca zahtjeva za azilom s Kosova i iz Albanije.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.