Japanski car žali zbog stradanja u ratu

Japanski car žali zbog stradanja u ratu

Japanski lideri nisu se direktno izvinili žrtvama japanske agresije, što je naišlo na kritike Kine i Južne Koreje.

 

Japanski car Akihito izrazio je danas “duboko žaljenje” zbog djelovanja svoje države u Drugom svjetskom ratu.

“Sjećajući se naše prošlosti i imajući na umu osjećanja dubokog žaljenja u vezi prošlog rata, iskreno se nadam da razaranja nikada neće biti ponovljena”, rekao je Akihito u obraćanju povodom 70. godišnjice predaje Japana.

Japanski mediji su istakli da je ovo prvi put da je car upotrijebio riječi “duboko žaljenje” u odnosu na rat, u svom govoru povodom godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Akihito je, također, naglasio da mir i prosperitet Japana zavise od “neumornog nastojanja ljudi i njihove iskrene želje za mir”.

Premijer Shinzo Abe, koji je, također, govorio na memorijalnoj službi u dvorani Budokan u Tokiju, izbjegao je bilo kakvo spominjanje štete koju je agresija Japana izazvala, treću godinu od kako je preuzeo dužnost premijera u decembru 2012, prenio je Tanjug agenciju AP.

Zahvalnost za žrtvu

Umjesto toga, obraćajući se dušama nastradalih, Abe im je zahvalio za žrtvu na kojoj su, kako je istakao, izgrađeni mir i prosperitet Japana.

Abe je, međutim, obećao da će se Japan “suočiti sa prošlošću”, uz poruku da se “nikad ne ponovi nesreća rata”.

Japanski premijer se prije ceremonije u Budokanu pomolio i položio vijenac na groblje neimenovanih palih vojnika.

Ta ceremonija počela je minutom šutnje u podne u znak sjećanja na radio objavu cara Hirohita, oca cara Akihita, o predaji Japana 15. augusta 1945. godine. 

Priznanje štete

U saopćenju dan ranije, Abe je priznao štetu i patnje nevinih žrtava u Drugom svjetskom ratu, ali se nije izvinio žrtvama japanske agresije, što je naišlo na kritike Kine i Južne Koreje.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye izrazila je svoje razočarenje što se Abe nije izvinio za bol koju su žrtve zlostavljanja doživjele tokom Drugog svjetskog rata.

{youtube}DVSKi6ZsMo0{/youtube}

“Japan bi se trebao izviniti zbog onoga što su učinili za vrijeme Drugog svjetskog rata i prihvatiti odgovornost za učinjeno”, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying

Japanski premijer nije posjetio kontroverzni hram Jasukuni u Tokiju, ali su to učinila dvojica njegovih ministara, kao i grupa od 60 poslanika što je, također, izazvalo osude susjeda.

Hram Jasukuni za Seul i Peking predstavlja simbol zločina koje su japanske trupe počinile tokom kolonizacije Korejskog poluotoka (1910-1945) i djelimične okupacije Kine (1910-1945).

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.