Dr. Balaban: Proglasite Dan žalosti za nevino pobijene civile Prijedora

Dr. Balaban: Proglasite Dan žalosti za nevino pobijene civile Prijedora

Prijedorčanka Nikolina Balaban, šefica Službe za patologiju Opšte bolnice u Prijedoru, već duže hrabro progovara o prijedorskim ratnim dešavanjima, a prije par dana posjetila je  i nekadašnji logor Omarska, u povodu 23. godišnjice njegovog zatvaranja, piše novinska agencija Patria.

Na društvenim mrežama je ova hrabra Prijedorčanka objavila tekst pod naslovom „Samo četiri poruke i o Prijedoru“.

–  Neću sa ovim ništa reći što već ne znate. A ovo je samo mala „kapljica“ o onom kakav je i ko je bio Eso Sadiković. Nisam ga upoznala kao kolegu, ali kao klinka, da, bila mu pacijent. Dr. Esad Eso Sadiković, ugledni prijedorski ljekar, izveden je 5. avgusta 1992. godine iz logora Omarska (Prijedor) s grupom logoraša i likvidiran nad jamom Hrastova glavica u opštini Sanski Most.

Imao je 44 godine. Esi su logoraši Omarske zahvalni na svemu što je činio za njih spašavajući im živote, kako pričaju, tako što im je rane zašivao vlasima svoje kose.
Bio je intelektualna gromada, lijep i naočit muškarac, neobuzdane mašte i prefinjene inteligencije, uvijek spreman na satiru i ironiju…

Sinoć je u prijedorskom pozorištu tradiconalno održano veče „Sjećanje na dr. Esu Sadikovića“ u organizaciji Udruženja građana Behar i Fondacije „dr Eso Sadiković“. Predivna manifestacija i kulturni dio programa i dodjela književnih nagrada, ali… Uvijek ali…

Nema šanse da oćutim.

Sponzori, naravno, konkretni i medijski. U samoj najavi događaja na prvom mestu Uprava grada Prijedora. Nije mi se svidjelo, ali, hajde to im je i obaveza, pa neka. Mada, izabrali su onu koja ih najmanje ,,košta,, njihovog biračkog tijela i od koje će ih najmanje zaboljeti glava. I to u pozorištu da biste pokazali ,,veličinu,,. Pa nije ono vaše nego svih Prijedorčana. Maestralna ,,igra,, svih ovih godina.

Dobro, kažem samoj sebi i to je početak…A onda, misao, nekontrolisano, pa koliko taj početak treba da traje…

Prva poruka Upravi grada

Hvala za ništa, to vam je obaveza prema svakom građaninu Prijedora koji je doživio takvu sudbinu. Ali upisali ste poen kod lakovjernih Bošnjaka kao i svake godine, naravno uz pomoć pojedinaca među njima, iz samo njima i vama znanih razloga (pritom ne mislim na učesnike manifestacije, njima duboko izvinjenje).

Druga poruka Upravi grada

Vaša obaveza prema svakom građaninu Prijedora je da obilježite mjesta (čitaj logore Keraterm, Omarska i Trnopolje) stradanja, ubijanja, mučenja, zlostavljanja u ime srpstva, koja su počinjena, sve masovne grobnice, najveću Tomašicu i sve ostale, kao i Hrastovu Glavicu gdje su eksumirani posmrtni ostaci dr Ese, kad već pokroviteljstvom sjećanja na njega ,,mažete oči,, Bošnjacima, tom jednom večeri prikazujete svijetu multietničnost i ,,divan suživot,, u Prijedoru.I trebalo bi da ispoštujete Dan Bijelih Traka spomen – obilježjem za ubijenu djecu 1992 u Prijedoru. Alooo, djecu…

Čula sam najavu Seada Jakupovića da će biti izgrađen, ali ne zapamtih gdje, negde na periferiji grada, eto reda radi, da se opet ,,mažu,, oči. Djeca su sve…zaslužuju spomenik pred Upravom grada, gospodine Jakupoviću (pretpostavljam da imate djecu), pa bio red da kao otac razumijete.

Treća poruka Upravi grada

Proglasite Dan žalosti za sve nevino pobijene civile, kad se već kunete da radite za našu budućnost. Meni ne smetaju spomen ploče vojnika VRS koji su bili zaposleni u javnim ustanovama.
Zašto ne postavite spomen ploče ubijenim muslimanima isto radnicima tih ustanova Opštine, MUP- a, Suda, Tužilaštva, pa na kraju bolnice u kojoj je radio dr Esad Sadiković i mnogi drugi ljekari?!?

Srbima sam se već debelo zamerila…A sad ću i vama Bošnjaci, znam da nećete shvatiti.

Četvrta poruka je za organizatore sinoćnje manifestacije

Na kraju, voditelj koji je sam napravio poređenje da mu je čast (ili tako slično) što je imenjak sa pokojnim ili rahmetli dr Esadom, se zahvali posebno Upravi Grada i gradonačelniku Marku Paviću, koji da te podsetim Esade, voditelju manifestacije, izgovori čuvenu rečenicu prilikom posjete Tomašici ,,poginuli i sahranjeni…,, Izgovori i osta živ.
A sa druge strane aplauz. Ja nisam i vidjela sam druge koji nisu. Ali je aplauz nadjačao, sitan bojkot i negodovanje na ono što priredi. Zašto? Nemoj meni odgovarati, meni je možda i jasno. Odgovori onima pred kojima si to izgovorio. Ja bi volela da znam čemu oni aplaudiraše !?!

I POSLIJE GENOCIDA, GENOCID…

I još nešto, Hasija Borić velika bosanskohercegovačka glumica i režiserka, velika žena, me ostavila bez daha. Ali u jednom od nastupu sinoć je spominjući dr Esu i sve ostale zvjerski ubijene nedužne civile ,,pogrešnog imena,, izgovorila ,,koji su svoje živote dali…,,
Meni malo zasmeta, ne znam da li su drugi to uopšte registrovali…

NISU IH DALI NEGO SMO IH MI UZELI!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.